Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eeuwig gemekker

Sinds een paar maanden heb ik 3 lieve dwerggeitjes. Op standaardtijden werden ze gevoerd en ze mekkerden alleen om dat tijdstip. Inmiddels lijken ze altijd en eeuwig te mekkeren, zelfs als ze staan te eten. Nu ook in de nacht het gemekker onverminderd door gaat, begint de maat voor omwonenden vol te raken (begrijpelijk overigens, want het is niet zomaar een meh-tje). Ze staan met zijn 3-en op ca. 200 m2 weide met nog altijd genoeg gras. Krijgen 3x per dag een fikse hand hooi, 2x per dag 200 gram geitenkorrels van Garvo en met drieen 1 sneetje brood. Verder hebben ze diverse klimrekjes en takken om van te knagen.

Genoeg dus om verveling en honger tegen te gaan lijkt mij.

Wat kan ik nog veranderen om het gemekker binnen de perken te houden, want zo kan het echt niet langer om goede vrede te houden met de buurt.

Thema
Gedrag
Diersoort
Geiten

Reacties

Doorgaans zijn er maar 2 oorzaken dat de geiten blijven doormekkeren.
1) De vooral jonge geiten vinden toch dat ze te weing voer krijgen.
U zou dat kunnen verhelpen door ze net zo veel voer te geven dat ze opkunnen.
2) Uw geiten zijn rits ook wel bokkig genoemd. Dat begint in het najaar en gaat door tot de winter. Als ze niet gedekt worden kan het zich om de 3 weken herhalen. De geiten zullen al die tijd regelmatig blijven mekkeren vaak ook 's nachts.
U kunt overwegen om ze te laten dekken. Ook wordt wel aanbevolen om ze de prikpil te geven net zoals bij honden.
Verder kunt u overwegen om de dieren 's nachts op te sluiten. Vaak stoppen ze dan met mekkeren in de nacht. In ieder geval geeft het minder overlast voor de buren.

Mijn buren hebben 3 dwerggeitjes en die mekkeren de hele dag. Die willen aandacht en spelen. s-Nachts gaan ze op stal en dan is het rustig.
Zelf heb ik 3 grote geiten. Een ervan mekkert de hele buurt bij elkaar als ze bokkig is maar nooit s-nachts op stal. Heb je geen voorziening dat ze de hele dag aan hooi kunnen knabbelen. Het is gezond en ze hebben wat te doen. Van teveel brok worden ze al gauw te dik.

Ingediend door hessie op 12 januari 2008 - 13:16

Wellicht moet u toch het aantal voermomenten terugbrengen tot twee: 's morgens alleen hooi, 's avonds alleen brok. En geen tussendoortjes. Voorkom ook dat anderen de geiten voeren. Ga geregeld naar de geiten zonder ze iets te geven. Mocht dit nog niet helpen dan nog maar een voermoment: alleen 's avonds. Veel succes.

Dank voor jullie reacties en tips.
Ik heb inmiddels een hooiruif in het stalletje gemaakt, zodat ze meer hooi hebben om te eten van dezelfde hoeveelheid (niet verkwisten door in liggen en plassen e.d. wat ze nu steeds deden). Het leek even resultaat te hebben, maar nu wordt 1 geitje verstoten en mag niet meer bij de ruif staan. Ander probleem dus, maar dat ter zijde. Ook nog maar 2 voerbeurten sinds vrijdag ingelast.
Helaas is het gemekker weer begonnen (misschien ligt het ook aan het onstuimige weer). Ik ben heel vaak bij de dieren omdat mijn pony er ook staat en ik regelmatig met dat dier bezig ben zonder me om de geiten te bekommeren. Maar de geiten zien iedereen, van postbode tot hondenuitlater, van buurman tot toevallige voorbijganger. Alles wordt aangemekkerd. Wel goede wakers, maar daar hadden we ze eigenlijk niet voor haha.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier