Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

De sporen van de haan verwonden de kippen

Ingediend door Jeanette op 10 maart 2009 - 23:49

Mijn (grote) Orpington-haan heeft inmiddels lange sporen aan zijn poten die de kippen echt zwaar verwonden als hij ze treedt. Een tijdje geleden vertelde een 'kippenkenner' mij dat je de sporen kunt verwijderen door ze aan de 'basis' rondom los te snijden en deze er dan vervolgens met een tang kunt aftrekken zodat de hoornen 'nagel' eraf is en er alleen 'vlees' overblijft. Heeft iemand hier ervaring mee of tips om dit op een (voor zover mogelijk) haanvriendelijke manier te doen of heeft iemand een andere tip om de sporen onschadelijk te maken ?

groetjes, Jeanette

Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ik heb dat probleem ook eens gehad. Ik ben toen op internet gaan zoeken om dat probleem aan te pakken. Het meest logische advies leek mij om de sporen in te korten met een tang.
Toen ik dat probeerde bleek dat niet makkelijk te gaan omdat het spoor keihard is. Maar plotseling raakte tot mijn schrik het hele spoor los van de poot. De poot was puntgaaf gebleven ook het kleine uitsteeksel waar het spoor aan vast zat en de haan leek er geen pijn aan te hebben.
Dus nu in voorkomende gevallen probeer ik het spoor met een tang er voorzichtig af te krijgen.

Hallo Gerben,
Ik heb vorig jaar geprobeerd de sporen wat in te korten, maar ik knipte na nog geen halve centimeter al in het vlees dus dat ging bloeden. Ik heb hem toen rubber dopjes met een lapje stof om de sporen gebonden en daar heeft 'ie de hele zomer mee gelopen en de kippen bleven ongedeerd. Maar nu zijn de sporen wel 3 centimeter lang, dus de dopjes werken niet meer (ben ze ook kwijt). Ik ga proberen de sporen er voorzichtig af te trekken met een tang. Wordt vervolgd. Bedankt voor je reactie !

groetjes, Jeanette

Het is gelukt ! Afgelopen weekend heb ik de sporen van de haan verwijderd (althans het verhoornde gedeelte). Na een tijdje voorzichtig wrikken (met een combinatietang), kwam de huls die over de sporen zit, los. Het bloedde wel een beetje, maar ik heb er verbandspray opgespoten zodat het vrij snel stopte en er ook een beschermend laagje overheen kwam. De haan liet het allemaal gebeuren en leek er naderhand ook weinig tot geen last van te hebben want hij ging gewoon verder met zijn dagelijkse bezigheden (eten, drinken, treden en luieren. Ik ben heel blij (en de kippen met mij) dat het gelukt is. Ik weet eigenlijk niet of dit nu weer aangroeit of dat het wegblijft, maar in ieder geval is er nu een oplossing voor als de sporen terugkomen. Gerben, bedankt voor je tip en hoop dat meer mensen hier iets aan hebben ! Groetjes, Jeanette

Ingediend door jinke op 11 maart 2009 - 09:51

Volgens het Ingrepenbesluit is toegestaan ''het verwijderen van de sporen bij mannelijke kippen bestemd voor de fokkerij, waarvan de nakomelingen gewoonlijk worden gehouden voor de menselijke consumptie.'' Bij hanen die niet onder deze omschrijving vallen is het verwijderen van de sporen dus niet toegestaan.

Als ik deze zeer ruime omschrijving goed lees dan mag elke haan ontspoord worden.
Alleen alleenstaande hanen, zonder hennen dus, mag men niet ontsporen. Sporen nemen echter soms zulke vreemde vormen aan dat de haan zich er zelf aan kan verwonden. Dus dan moet je toch ingrijpen.

Ingediend door lizzy op 07 april 2014 - 16:10

Is er misschien iemand die er een youtube filmpje van kan maken en het daarop kan zetten? net zoals de 'kip ik heb je' filmpjes zou erg handig zijn!

Ingediend door Arend op 02 mei 2017 - 22:03

Kijk maar op You Tube , zoek op: spurs rooster

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour