Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Controle NVWA op oormerken geitjes

Onze twee geitjes hebben een paspoort en een chip. Wij willen liever geen oormerken. Na controle van de NVWA bleek dit niet genoeg. Alleen een maagbolus en een tatoeage samen zijn toegestaan. Heeft iemand ervaring met een maagbolus bij kleine geitjes? 
Eventueel overwegen we één klein oormerk. Kan dat ook? En welk deel moet dan ingebracht worden? Behalve de chip die we nu hebben, is één oormerk toegestaan.

Thema
Algemeen
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Martin op 05 augustus 2021 - 20:41

Volgens de regelgeving moeten ze 2 oormerken in hebben, waarvan één met een chip. Of een bolus en één oormerk. 

Ingediend door jinke op 06 augustus 2021 - 09:25

De kleine maagbolussen zijn bij mijn weten niet meer verkrijgbaar. Voor geiten bestaan ook geen chips die erkend zijn als officieel identificatiemiddel, je kunt wel een ''katten- of hondenchip'' laten inbrengen. Dat zal bij jouw geiten gebeurd zijn. Dit zou in combinatie met het paspoort voldoende moeten zijn, maar het is geen door de overheid erkende methode. Er zijn diverse dierhouders die dit hebben laten voorkomen bij de rechter. Het laatste bericht dat we hierover hebben gepubliceerd, vind je hier:
https://www.levendehave.nl/nieuws/schriftelijke-waarschuwing-bij-overtr…

Je zou eens kunnen informeren bij de NBvH hoe het staat met hun inspanningen om de zaak Europees te regelen. Ik heb daar al een tijdje niets over gehoord. Je kunt een mail sturen naar [email protected]
https://www.levendehave.nl/nieuws/nbvh-ziet-kansen-voor-identificatie-m… 

Je zou in jouw geval je geiten één niet-elektronisch oormerk in kunnen doen, aangezien jouw geiten al elektronisch geïdentificeerd zijn en dan afwachten hoe de NVWA bij hercontrole reageert. Je kunt het er ook op aan laten komen en helemaal niets doen. Je staat in feite voor de keus: ga je de strijd aan door jouw zaak te laten voorkomen, of zie je daarvan af. Kies je voor dat laatste, dan kun je, als ze moeilijk blijven doen, tijdens de hercontrole zowel het niet-elektronische deel als het elektronische oormerk indoen. Oormerken koop je in setjes: een elektronisch deel en een niet-elektronisch deel. Zorg er maar wel voor dat je ze in huis hebt. Je kunt ze bestellen bij Levende Have. Klik hier

Bedenk wel: niet jij als hobbydierhouder bent nalatig, maar de overheid is nalatig. Die weigert al twee decennia lang de identificatieplicht voor de hobbydierhouders goed te regelen.

We zijn wel in contact met de NBVH en die schrokken van de afkeuring van het paspoort in combinatie met een 'hondenchip' om zodoende de geiten als gezelschapsdieren te houden. 
Op Europees niveau schiet het allemaal niet op. 
Voor onze geitjes zit er niets anders op dan oormerken in te doen. Een bolus zien we niet zo zitten en een tatoeage ook niet. 

We hebben grote oormerken liggen, maar wie weet wat de allerkleinste zijn? We willen liever de 'streepjes'.

Ingediend door Truus op 06 augustus 2021 - 19:57

Mijn ervaring is dat oormerken altijd uitscheuren,met als gevolg zielige in 2en gespleten oren,en soms een  ontsteking.

Ik had ze dan ook in een la liggen,maar mijn dieren liepen achter het huis,niet zichtbaar vanaf de weg en ze bleven tot hun dood bij mij (17/18 jaar). Dierenarts geen probleem en uiteindelijk de Rendac ook niet.

Ingediend door Martin op 06 augustus 2021 - 20:01

Hier, bij Levende Have vind je kleine oormerken. Volg de link in het antwoord van Jinke.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier