Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Brandnetels, onkruid en nog meer brandnetels

Hallo allemaal,

We gaan een stuk grond inrichten als eigen mini kinderboerderij maar zoals als altijd is alle begin lastig. Het staat helemaal vol met brandnetels en ander onkruid. En het is ook nog eens een eiland, dus even met een trekker er overheen is geen optie (niet dat we die hebben overigens). We zijn bezig met twee schapen, een wolvarken, kippen en wat geitjes. Het gaat om 1600 m2.

Mijn vragen:

  • Waar moeten we op letten als we hier dieren op willen zetten?  
  • Zijn er giftige onkruidsoorten voor bepaalde dieren?
  • Zijn er dieren die gek zijn op brandnetels?
  • Heeft iemand een gouden tip om dit om te toveren tot een prachtig weiland (zonder alles handmatig met een schep om te spitten natuurlijk)?

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties.

Groet,

Wikke

Thema
Huisvesting
Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door Truus op 24 april 2021 - 11:20

Als je hier dieren op wil zetten heb je een schuilstal nodig,dit mag vaak niet van de gemeente (informeren).

Van de herfst tot het late voorjaar is het waarschijnlijk veel te nat om er dieren te laten lopen,ze zullen het hele stuk in een modderpoel veranderen,dus moeten ze ergens anders naar toe.

Een varken zonder ander varken houden kan niet,dus minstens 2 en 2 wolvarkens hebben in 2 weken het hele stuk van alle begroeiing ontdaan inclusief het onkruid en de wortels.

Je moet voorkomen dat ze in het water vallen en dat ze van het water drinken,oppervlakte water is vervuild en kan blauwalg en botulisme bevatten,dit is dodelijk.

Je zou er wat kippen kunnen houden maar dan moet je wel een hok mogen plaatsen en een afgedekte ren,vanaf de herfst tot nu toe geldt er een afscherm plicht voor pluimvee,ivm de vogel griep. Ze mogen dus niet los lopen.

Sorry dit is niet wat je graag wilde horen.

Hoi Truus,

Bedankt voor je reactie.
Schuilstal is (uiteraard) al geregeld, evenals een kippenhok! Dat had ik er misschien even bij moeten zetten. En het is gelukkig groot genoeg om het op te delen in verschillende stukken zodat we de grond ook wat rust kunnen geven. Goed om te horen dat varkens van brandnetels houden, die hebben we genoeg. Haha.

Alle dieren hier in de omgeving staan zonder hek langs het water dus ik geloof dat dat wel goed moet gaan.

Dat van die kippenren wist ik niet, die bouwen we dan aan het hok vast. Goed idee!

Groet,

Wikke

Ingediend door Truus op 25 april 2021 - 11:32

Fijn dat je een schuilstal mag maken! Als ik je een dier advies mag geven...neem of geitjes,of schapen,geiten zijn brutaal en zullen de schapen wegstoten bij eten,ook moeten ze ander voer.Varkens lusten vaak wel een kippetje en ook soms een geit of klein schaap.Dit wil je niet meemaken. Hou ze dus goed gescheiden.Met kleine varkens zoals Kune Kune is het risico minder. Gezien je 1600 m2 zou ik toch kiezen voor iets kleiners dan een wolvarken (hoe leuk ze ook zijn).

Succes met je mini boerderij!

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier