Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bolle buiken bij geiten

Ingediend door Anoniem op 07 augustus 2018 - 14:16

Onze 5 dwerggeiten (bruin) zijn aan de zware kant. Ze krijgen dagelijks voldoende hooi (op twee verschillende plekken in de ruif).  De oudste geit heeft een holle rug en haar buik staat aan beide kanten heel bol. Zij is niet zwanger en de veearts geeft aan dit verschijnsel vaak te zien bij dwerggeiten. De geit is gezond. Eet, poept, plast en is bewegelijk. Klimt ook op hoogten. Haar buik (zijkanten) voelt zacht aan. Volgens de vee arts geen grasbuik. De vorige eigenaar gaf dagelijks hooi, een bakje kippenvoer, een appel en een boterham. Ze zijn bij ons vanaf februari 2018 en wij zijn direct overgestapt op geitenbrokken. Nu ze in de weide lopen (winter en zomer) beperk ik de brokken en doen ze het met wat fruit (er vallen peren op de grond) en hooi. Maar toch neigen ze naar dik worden. Ons bokje van 5 maanden krijgt ook al een bol buikje maar zijn buik voelt hard aan. Hij schrokt alles naar binnen, net als de rest. Alsof ze iets te kort komen. Ze bokken elkaar allemaal weg. Echt een gevecht tijdens het eten uit een lange voederbak. Alsof ze niets verteren door het schrokken. Doe ik iets fout? Waarom worden ze dik rondom hun buik? Ze zijn ontwormd, bokje is gecastreerd (dus geen zwangere geiten), hoefjes bekapt, voldoende binnen en buitenruimte.

Thema
Voeding
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Anoniem op 07 augustus 2018 - 16:54

Wij hebben 2 toggenburgers van 14 en 15 jaar.. Ze hebben dit jaar precies hetzelfde als hier door Claudia beschreven. Ze zijn kerngezond met goede vacht, goede eetlust en prima mest. De dierenarts heeft er geen verklaring voor en denkt dat de hitte een rol speelt. Onze geiten staan in een zand 'wei 'met kippen. Ze hebben de hele dag hooi, s-morgens wat vers groen in de vorm van wat spitskoolbladeren of een verse maisstengel, s'avonds geitenbrok met muesli en uiteraard een goede liksteen. Dit rantsoen krijgen ze al jaren en ook onze voorgaande geiten zijn er oud mee geworden. Dierenarts adviseert om zeker niets aan het voedingspatroon te veranderen en rustig af te wachten. De 'zadeltassen' voelen zacht aan maar zijn wel heel groot. Ik heb veel vertrouwen in onze dierenarts dus maak me er maar niet ongerust over. De geiten lijken er geen last van te hebben.. Ik hoop dat je iets hebt aan onze ervaring. Groetjes  Anska

Dank je Anska. Ik heb hier zeker iets aan. Ik laat het even zo. Misschien is het de warmte of bij het bokje hormonen want net gecastreerd. Maar dat verklaard het niet bij de oudste. Succes met jullie geiten! 

Ingediend door Martin op 07 augustus 2018 - 17:21

Het is eigenlijk heel simpel. Zorg voor onbeperkt hooi en dagelijks een handje brok per geit om ze handtam te houden. Elke dag brok is eigenlijk niet nodig dus doe het beperkt. Meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Geiten zullen alles wat ze aangeboden krijgen opeten (zit in hun genen). Vandaar de problemen met het voeren door publiek bij bijvoorbeeld kinderboerderijen. Geiten kennen geen maat, eten alles op en krijgen daarna last. Pensverzuring is het gevolg met mogelijk de dood daarop volgend.

Ingediend door Anoniem op 07 augustus 2018 - 21:14

Dank voor je reactie. Toch heb ik een geitje die overal haar neus voor ophaalt. Zij lust alleen brokjes, hooi en perenblad. Ik geef ze allen beperkt eten. 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier