Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

bijwerkingen van ontworming boerengeit

Ik heb een boerengeit van ongeveer 1 jaar oud die diarree had. Op advies dierenarts heb ik via een injectie Cydectin 1% (voor runderen) gegeven. Ongeveer 3 ml kreeg ze. Kort nadat we haar hebben losgelaten merkte ik dat ze tegen een boom liep en dat ze ging liggen. Ze was na de injectie wat in paniek. We hadden haar moeten vangen en vasthouden voor deze injectie. Aanrakingen vindt ze sowieso niet leuk en dan vlucht ze altijd weg. Even later ging ik weer kijken en toen liep ze bij de groep (toen was het rond 21uur), de dag nadien rond de middag ga ik terug kijken en vind ik haar zo (zie foto) in de weide. Direct dierenarts gebeld en deze zegt het zal CCN zijn, we leggen ze binnen in hooi en dienen haar 3 dagen 60 ml vitamine B toe. Ze wordt weer beter maar is BLIND. Ik heb nu een massa vragentekens van hoe kan dit nu. Ik twijfel of het ontworminsproduct wel goed was? Iemand ervaring daarmee? ervaring met blindheid bij geiten.? Ze zit nog steeds binnen, maar bleit vrij veel omdat ze anderen wil misschien wel terug maar ze ziet dus niets. Kan dit nog verdwijnen of beter worden?

Thema
Gezondheid
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Truus op 27 december 2020 - 08:24

Cydectin is een ontwormmiddel dat via de mond in gegeven moet worden. Voor geiten wordt cydectin voor schapen gebruikt in een hogere dosis. De koeien variant is veel te sterk.  Ontwormen doe je pas na mest onderzoek.Er zijn middelen die geinjecteerd kunnen worden maar geiten en schapen rennen vaak als dolle weg luid blatend als reactie op de brandende pijn.Dit is snel over,maar jou geit is tegen een boom geklapt...hersenschudding?nekletsel (zenuwbeschdiging)?

Misschien kan die blindheid nog minder worden.Een blind dier kan zich vaak prima redden met hulp van de anderen.Kan je nu een bevriende geit bij haar binnen houden? En anders toch maar bij de anderen laten en goed in de gaten houden.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier