Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bestaat er wetgeving voor afstand tussen een woonhuis en weiland?

Beste!

Naast ons huis (een boerderij gelegen in agrarisch buitengebied), houdt een handelaar in schapen sinds kort weer  schapen en lammeren tot het jaarlijkse offerfeest. So far allemaal geen probleem, gezellig zelfs. Voorheen liepen deze altijd 'achter in het weiland', maar sinds kort heeft hij ook een klein strookje grond pal naast ons huis afgezet om ook daar schapen op te laten lopen. De kleinste afstand tot ons huis en dieren bedraagt nu zo'n 3.5 meter. Op zich nog leuk hoor (al raakt onze hond helemaal door dolle van de rondsjesende lammeren, maar dat ter zake... ;), maar nu na een aantal dagen begint de (overlast) van de penetrante lucht toch wel onaangenaam te worden. Bovendien neemt het aantal vliegen nu al ernstig toe, dus dat belooft wat met warmer weer...

Aangezien de houder niet of nauwelijks gevoelig is voor een stukje burenbegrip (hij woont zelf gewoon in een dorpshuis elders en heeft alleen de schapen en een lege schuur met vrachtwagens hier), zouden we graag een zwaarder wegend argument hebben om hem vriendelijk, doch iets meer dwingend te vragen het strookje land (ong. 30x5 mtr) naast ons niet voor zijn schapen te gebruiken.

We horen graag van jullie!

Groet  JWV

Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Martin op 30 april 2019 - 20:44

Normaal gesproken is dat gewoon toegestaan, mits het geen overlast bezorgt. Dat is nu juist het probleem, want wat is overlast? De gemeente kan bij een conflict hierin bemiddelen, maar als zij beslissen dat er geen reden tot klachten is mogen ze gewoon blijven lopen. Iedere gemeente zal in eerste instantie ook zeggen dat je het onderling moet oplossen. Je kunt altijd nog naar de rijdende rechter.

Ingediend door jan smit op 05 mei 2019 - 17:35

Je zou bij de gemeente kunnen navragen of de schapenhouder een milieuvergunning heeft. De schapenhouder eerst vriendelijk en dringend verzoeken geen overlast te veroorzaken is wel het beste natuurlijk. Onderstaande wiki gaat over paarden, maar via de link naar Infomil is er ook wel iets te vinden over schapen.

Gerelateerde dierenwiki

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier