Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

beginner schapen

Ingediend door TDS op 29 april 2009 - 20:39

Hallo,

 M'n vriendin en ik hebben net een huisje gekocht met een weiland erbij.
De totale oppervlakte van het weiland is 2800m².
Het is onze bedoeling dit weiland te verdelen in verschillende delen.
De 1e 2jaar zal het echter vooral de bedoeling zijn het gras te laten begrazen.Hiervoor dachten we in de 1e plaats aan schapen.

Het probleem is dat we totaal geen ervaring hebben met deze dieren.
Wat raden jullie me aan als 'eenvoudig' schapenras?
Als beginneling lijkt het me niet echt aan te raden een moeilijk ras te kiezen, ik wil dat de dieren een zo goed mogelijke verzorging krijgen, maar ik moet uiteraard héél veel leren.

Ik heb hierbij enkele vraagen:

- welk ras raden jullie aan?
Ik zie vrij veel 'quessant' schapen aangeboden, is dat een goed schaap voor een beginner?
- is het de bedoeling dat ik een stamboekschaap koop, of zal eentje zonder stamboek ook lukken?
- wat koop ik het best in het begin? lam, 1jaar, ouder? ooi, bok?
- welke combinatie plaats ik? ooi met lam, 2x ooi, ooi met bok? etc
- kan ik verschillende rassen combineren, of is het beter om éénzelfde ras op de weide te plaatsen?

Ik hoop dat iemand me een beetje raad kan geven, het is de bedoeling deze dieren een zo goed mogelijke verzorging te geven.

Alvast bedankt!

Thomas

Thema
Algemeen
Diersoort
Schapen

Reacties

Hoi Thomas,

Ik ken het gevoel, en ik denk heel veel leden met mij. Ik ben vorig jaar begonnen met schapen en door schade en schande wijs geworden. Heb in 1 jaar het nodige meegemaakt met de beesten.

Je kan een cursus schapen houden volgen. Deze wordt door stichtingen en bijvoorbeeld de Welkoop georganiseerd. Denk van tevoren na over simpele dingen als hoeveel schapen, (winter)huisvesting, voeding en vooral water. Ook krijg je te maken met scheren en hoefbekappen. Je kan het zelf doen of iemamd vragen het voor je te doen. Ook moet je rekening houden met ontwormen en behandeling tegen Myasis. Deze parasieten kunnen ernstige ziektes veroorzaken waaraan je schaap uiteindelijk (sneller dan je denkt) dood gaat.

Ouessant schapen zijn leuke en harde beestjes. Ze zijn wel klein, dus je hebt veel schapen nodig voor het grazen. Ze zijn wel erg mooi met het lange wol.
Ik heb de fout gemaakt vorig jaar schapen te kopen via marktplaats bij een handelaar. Daar bleken er toch een paar niet gezond te zijn en die zijn helaas overleden. Ik hen nu drie lammetjes bij andere hobby-houders gehaald en ben daar heel blij mee. Je weet dan zeker dat het niet om het geld te doen is. Ik ben wel bij de "oerrassen" gebleven. Die zijn over het algemeen wat makkelijker te houden. Een mooi en redelijk betaalbaar soort is de shetlander. Ik heb er één gehaald bij de hofseweide. De shetlander is een langharig ras. Ik kies bewust niet voor texelaars en swifters omdat deze kennelijk wat moeilijker aflammeren.

De eerste stap die je moet zetten is in ieder geval een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aanvragen bij het ministerie van LNV. Zij sturen je dan de benodigde formulieren en voorlichtingsfolders.

Ik weet uiteraard niet waar je woont, maar als je je mailadres of telefoonnummer achterlaat in mijn gastenboek kan ik contact met je opnemen. Niet omdat ik er veel van af weet, maar wel om te voorkomen dat je dezelfde vervelende en frustrerende fouten maakt die ik gemaakt heb.

Hallo Thomas, Klik hiernaast in de linkermenubalk eens op Kennisnetwerk en daarna op een dier naar keuze, bijvoorbeeld Schapen. In het Kennisnetwerk vind je al een heleboel info voor elke soort dierhouder, ook voor een beginner: huisvesting, gezondheid, regelgeving, verzorging, rassen, enzovoort. Je kunt steeds verder doorklikken. Succes! Marion van 't Land

Ingediend door jan smit op 30 april 2009 - 08:59

.... en neem een abonnement op ons mooie magazine Levende Have
Elke 2 maanden informatie over:
Verhalen en foto’s over het houden van dieren
Praktische tips
Adviezen van een voedingsdeskundige, dierenarts en jurist
Rasbeschrijvingen
Columns
Reportages en achtergrondartikelen
Handleidingen voor de bouw van dierenverblijven
Resultaten van onderzoek

Hallo,

ook mijn man en ik hebben een jaar geleden een hoeve met weiland gekocht. Voor ons stond het vast dat we "hobby"schapenhouder wilden worden. We hebben via het internet een schapenhouder in de buurt opgezocht. Daar hebben we onze eerste drie schapen ( 2 ooien en 1 zwartblesbok ) gekocht. Daarna nog eens 2 schapen via een boerenmarkt in ons dorp. Alles liep gesmeerd tot er plots schapen door hun knieën vielen, soms met de dood tot gevolg ( zie verder in deze rubriek ). Na de dood van onze 3 ooien zagen mijn man en ik het even niet meer zitten. Maar nu we sinds een paar weken 1 lammetje hebben genieten we volop van onze aanwinst.
Ik raad je aan om zoveel mogelijk informatie te sprokkelen, niet via de boekjes,maar wel via de schapenhouder zelf. Leg goeie contacten en vraag honderd uit.
k Wens je veel succes.
KV

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier