Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afschermplicht hobbykippen

Ingediend door Fryske op 15 november 2020 - 21:05

LS, er wordt door mensen aangegeven dat wanneer je bij de afschermplicht voor hobbykippen je een boete kunt krijgen. Ook dat er evt. gevolgschade gevorderd kan worden wanneer je kippen niet (juist) gehuisvest zijn. Hoe zit dit precies? En stel dat er vogelgriep bij jou kippen geconstateerd wordt. Wat gebeurd er dan precies.

Alvast bedankt, Fryske

Thema
Huisvesting
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door jinke op 17 november 2020 - 22:00

Beste Fryske, je bent inderdaad verplicht om je kippen af te schermen zodat er geen contact mogelijk is met wilde vogels en hun uitwerpselen. Ik heb nog niets gehoord over boetes, maar als je je niet aan de regels houdt kan dat de consequentie zijn. Om gevolgschade op jou te kunnen verhalen, moet aangetoond worden dat jij schade hebt veroorzaakt. Dat lijkt me in dit geval heel lastig. 

Ingediend door Fryske op 21 november 2020 - 14:17

Ik zou het erg fijn vinden als dit eens goed uitgezocht wordt. 'Het zou wel eens kunnen' is geen duidelijkheid. Maar bedankt voor het antwoord!

Ingediend door jinke op 27 november 2020 - 09:52

Beste Fryske, daar valt weinig aan uit te zoeken. Om gevolgschade op jou te kunnen verhalen, moet aangetoond worden dat jij schade hebt veroorzaakt. Elke situatie is weer anders. Er zal een geschil ontstaan waarin uiteindelijk een rechter zal bepalen of er een juridische grondslag is voor het verhalen van de schade.

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier