Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolfwerende maatregelen voor eigenaren van paarden

Ingediend door jinke op 18 maart 2023 - 12:49

Het Platform Denken over Paarden en de werkgroep Wolf in Nederland hebben samen een brochure gemaakt over wolfwerende maatregelen voor eigenaren van paarden. Wacht niet totdat de wolf bij jou in de buurt komt, adviseren deze twee organisaties. Tref al eerder voorzorgsmaatregelen.

De werkgroep Wolf in Nederland streeft naar conflictarm samenleven met de wolf. Denken over paarden heeft welzijn op de eerste plaats staan. Als basis voor de brochure maakten ze gebruik van de bestaande richtlijnen, zoals die bijv. zijn opgesteld door BIJ12 en het Belgische agentschap Natuur & Bos. Deze richtlijnen hebben ze omgezet in bruikbare informatie voor paardenhouders.

Bescherming tegen wolven houdt voor beide organisaties in dat deze dieren buiten de weide waar paarden worden gehouden, niet kunnen binnendringen. Daar helpt een goed onderhouden wolfwerende afrastering bij, maar ook kuddebescherming met behulp van honden en het onoverzichtelijk maken van weilanden. Door ondoordringbare hagen en veel begroeiing te planten, en kronkelpaden en hoogteverschillen aan te brengen, wordt een paardenwei voor wolven minder interessant.

De brochure bevat een hoofdstuk over subsidies en ook tips voor ruiters die onderweg een wolf tegenkomen. Een digitale versie is beschikbaar via: werkgroepwolf.nl/paard&wolf.

Redactie Levende Have/Foto pixnio

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier