Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolfwerende maatregelen noodzakelijk in Drenthe

Ingediend door jinke op 18 februari 2020 - 21:02

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders adviseert houders van schapen in het hart van Drenthe om maatregelen te treffen tegen wolven. Dit jaar zijn er tot en met 6 februari acht aanvallen gemeld in onder andere Hooghalen, Zwiggelte, Grolloo, Amen, Zuidveld en Ekehaar. Van de dode schapen in  Ekehaar, Grollo, Zwiggelte en Hooghalen is inmiddels vast komen te staan dat het ging om een wolf.

Het lijkt erop dat een wolf zich al langere tijd in het hart van Drenthe ophoudt en dat deze wolf het speciaal heeft gemunt op schapen, aldus het Platform. Een goede elektrische wolfwerende omheining is 120 cm hoog. Ter bescherming tegen onderdoor kruipen is de onderste draad op maximaal 20 cm boven de grond en de spanning is minimaal 4500 Volt. Voor nader advies verwijst het Platform naar Wolf Fencing Nederland.

Iets bestellen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Noodsets
Er is nog geen subsidieregeling, maar daar wordt wel aan gewerkt. Het platform adviseert om de bonnetjes te bewaren. Ook kan er materiaal worden geleend van de provincie . De provincie Drenthe meldt in een persbericht: “Om nu al schapenhouders te ondersteunen bij het beschermen van hun dieren, heeft de provincie een aantal noodsets beschikbaar met wolf-werende hekwerken. Schapenhouders met dieren in een gebied waar een aanval is geweest, kunnen hierover contact opnemen met de provincie.” De provincie Drenthe zal binnenkort een bijeenkomst organiseren voor schapen- en geitenhouders in het gebied.

Update 15 april 2020
Drenthe stelt €50.000 beschikbaar voor beschermende maatregelen. Een gebiedscommissie bepaalt waar het geld het beste kan worden ingezet.

Redactie Levende Have

Eerder bericht: 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier