Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolf schrikt terug voor afrastering; roep om afschieten neemt toe

Ingediend door jinke op 14 mei 2020 - 10:28

Wolveninederland,nl heeft een video geplaatst over een wolf die zich laat afschrikken door een elektrische afrastering. Het moet een overtuigend bewijs vormen in de discussie over de manier waarop we willen en moeten omgaan met dit dier.

De beelden van een wildcamera op de Veluwe laten zien dat de wolf wordt tegengehouden door een elektrisch raster rond een schaapskudde. ''Dit toont aan dat wolfwerende maatregelen effectief zijn'', aldus Wolven in Nederland, een initiatief van diverse natuurorganisaties en de Nederlandse jagersvereniging.

 

Organisaties willen afschieten bespreekbaar maken
Niet iedereen is ervan overtuigd dat het plaatsen van afrasteringen voldoende is om schapen en ander vee te beschermen. Op nieuweoogst.nl laat boerenorganisatie LTO weten dat de maat vol is. ''Het is de vraag of een raster effectief genoeg is om wolvenschade te voorkomen. Boeren zijn hier uitermate sceptisch over'', stelt LTO-bestuurder Hans van Beuzekom. Strakker beheer is nodig. Hetgeen wil zeggen: indien nodig afschieten. Verder moeten de vergoedingen voor schade omhoog, aldus LTO.

NoWolvesBenelux is niet tegen het plaatsen van afrasteringen, die moeten zelfs massaal worden gepromoot en voor 100% worden gesubsidieerd. Daarnaast moeten er ook wolven-vrije zones komen en roedelvorming moet worden tegengegaan. Afschieten dus. NowolvesBenelux is tevens voorstander van een permanente landelijke wolvencommissie met de overheid en diverse belangengroepen, bijvoorbeeld een derde van natuurbeschermingsverenigingen, een derde regering en een derde met organisaties van boeren, grazende veehouders en jagers.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Wordt de roep om het afschieten van wolven tot dusver vooral gehoord op social media, genoemde organisaties willen dit nu breder bespreekbaar maken. Hoewel het afschieten van wolven is verboden, wordt gezocht naar mogelijkheden om hier toch toe over te gaan, door een wolf te bestempelen als een ''probleemwolf''. Als voorbeeld dient Duitsland waar wolven mogen worden afgeschoten als ze een gevaar vormen voor mensen of zware economische schade aanrichten. Zo heeft de deelstaat Schlesweig-Holstein vorig jaar besloten een wolf af te maken nadat deze zes schapen had gedood.

In de Volkskrant van 14 mei komt de Veluwse schaapsherder Lammert Niesing aan het woord. Hij laat weten dat hij grote moeite heeft met de aanbeveling van de Gelderse wolvencommissie om eigenaren van schapen tot 2022 de tijd te geven afrasteringen te plaatsen. Wie dit niet doet, komt niet langer in aanmerking voor een schade-uitkering in geval van een aanval door een wolf. ''We willen onze dieren goed beschermen, maar tegelijk ook bezoekers dichtbij laten komen'', geeft hij aan.''De onderste stroomdraad zit op 20 centimeter hoogte. Hoe voorkom je dat kinderen daar op staan? Natuurlijk komen er borden bij te staan en kan de stroom er overdag af, maar je wilt niet weten hoeveel borden worden gestolen. En ook na vijf uur 's middags, als ik weg ben, komen hier mensen langs.'' Gijsbert Six, lid van de Gelders wolvencommissie, vindt dat ook mensen als Niesing 'in de oplossingsstand komen'. Juist omdat hij een publieksfunctie heeft en het zichtbaar is wat hij doet. ''Er is een regeling en er zijn technieken, dan laat je toch niet je schapen opvreten?''

Update 18 mei
CDA wil gedoogzones voor wolven. Daarbuiten moeten ze worden afgeschoten. Kamerlid Maurits von Martels heeft vragen gesteld aan de minister van LNV.

Redactie Levende Have/Foto pixabay

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier