Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolf (GW1625m) verblijft op Strabrechtse heide

Ingediend door jinke op 18 augustus 2020 - 09:48

Het ziet ernaar uit dat de Strabrechtse heide in Brabant er een nieuwe bewoner bij heeft: de mannetjes wolf GW1625m. In de periode half juni tot half augustus zijn in Sterksel, Heeze en Maarheeze dertien schapen gedood. Ze zijn vermoedelijk alle het slachtoffer van dezelfde wolf.

GW1625m is afkomstig uit de Frans-Italiaanse Alpen en heeft dus andere ''roots'' dan de wolven die tot dusver vanuit het Duitse en Poolse laagland via een meer noordelijke route naar Nederland kwamen. GW1625m heeft ook een tijdje in Vlaanderen rondgezworven. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens gegevens van BIJ12 heeft de mannetjeswolf al op 11 februari in het Limburgse Well zijn eerste Nederlandse slachtoffers gemaakt: 3 schapen. Sindsdien zijn meerdere dode schapen met deze wolf in verband gebracht. Dat betrof schapen in Boekel, Made, Heeze, Someren, Nederweert, Sterksel, en Lierop.

Op de Strabrechtse heide en de nabijgelegen Grote heide grazen twee kuddes met Kempische Heideschapen (zie foto). NOS.nl laat schaapherder Tanja Raams aan het woord. Zij raakte onlangs vijf schapen kwijt, ondanks het raster dat ze heeft geplaatst. Volgens haar jaagt de wolf de schapen op, zodat ze zelf door het raster gaan. ''Het is lang zoeken naar een manier om met elkaar samen te leven, zonder dat het teveel gaat kosten'', zegt ze.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier