Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wiki over botulisme bij runderen bijgewerkt

Ingediend door jinke op 04 december 2018 - 10:15

De wiki over botulisme bij runderen is bijgewerkt. Aanleiding is de massale sterfte begin oktober onder koeien bij een boer in het Vlaamse Wuustwezel. Deze boer verloor 184 koeien en kalveren.

Op de website van vilt.be wordt uitgelegd wat de oorzaak is van deze uitbraak van botulisme. Er zijn sterke aanwijzingen dat de koeien besmet zijn geraakt door het eten van ruwvoer, waarin zich de bacterie Clostridium botulinum bevond. Deze bacterie kan zich onder ideale omstandigheden (lees warme zomers) vermenigvuldigen in het voeder of het drinkwater en produceert hierbij neurotoxinen.

Besmetting van ruwvoer gebeurt vaak door een kadaver van een vogel of ander wild dier dat bij de grasoogst in de baal of de kuil is terechtgekomen. Door het gebruik van voedermengwagens kunnen de gifstoffen door grote aantallen dieren in de stal worden opgenomen.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

“Het advies om ingekuild gras visueel te controleren op kadavers, wildschrikkers op maaibalken te plaatsen en graspercelen van binnen naar buiten te maaien zodat wild kan vluchten, moet meer dan ooit ter harte genomen worden”, zegt dierenarts Evelyne Van de Wouwer op vilt.be.

Door de klimaatverandering (meer warme zomers) en de intensivering van de grasoogst neemt het risico op botulisme bij runderen toe.

Redactie Levende Have 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier