Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wijchen biedt ruimte aan schuilstallen voor paarden en schapen

Ingediend door admin op 03 juni 2008 - 11:16

Een schuilstal voor paarden, schapen, ezels of geiten in een afgelegen weiland – van de gemeente Wijchen mag het binnenkort. De nieuwe wet Ruimtelijke Ordening die op 1 juli in werking treedt, biedt mogelijkheden om dieren die in de wei staan de nodige beschutting te geven.

Het juninummer van het magazine Levende Have beschrijft de voorwaarden waaronder schuilstallen in de gemeente Wychen zijn toegestaan. Ze mogen alleen worden geplaatst aan de rand van een perceel en moeten zijn ingepast in het landschap. Het magazine spreekt van een ‘’doorbraak’’. Zeer veel hobbymatige houders van schapen, geiten, paarden en ezels zouden hun dieren graag beschermen tegen felle zon, slagregens en harde wind. Keer op keer vingen ze bot bij hun gemeente. De bouw van een schuilhut is niet toegestaan.

‘’Een boer mag voor zijn broodwinning enorme stallen bouwen, maar een vergunningaanvraag van een hobbyboer voor een bescheiden schuilgelegenheid wordt niet eens in behandeling genomen, want in strijd met het bestemmingsplan’’, aldus het magazine Levende Have. ‘’Veel dieren gaan ’s winters op stal, omdat ze in de wei geen bescherming hebben. Daardoor worden ze nodeloos in hun bewegingsvrijheid belemmerd. Dierhouders bedenken van alles om onder de knellende regelgeving uit te komen. Ze plaatsen containers en andere provisorische bouwsels, maar daar is eigenlijk niemand gelukkig mee’’, stelt het magazine vast.

Levende Have kondigt de ‘’Beleidsnotitie schuilstallen’’ van de gemeente Wijchen aan als een doorbraak in het buitengebied. Verwacht wordt dat andere gemeenten zullen volgen. Eind van dit jaar verschijnt een brochure over huisvesting van hobbydieren met daarin een overzicht van de juridische mogelijkheden en manieren om verrommeling van het landschap tegen te gaan.

Het juninummer van Levende Have verschijnt rond 7 juni.


Comments

P.v.d Hoogen
Wij zijn inwoners van de gemeente wijchen en bezig met de aanvraag voor een schuilstal. Maar dit gaat niet zo soepel als dat het in dit artikel wordt voorgespiegeld. Dit zou vlgs hun een artikle 90.1 procedure moeten worden en dat kan meer dan een jaar gaan duren. Tot die tijd kunnen wij onze pony en schapen niet binnen huisvesten en zijn dus genoodzaakt ergens stalling te huren. Een tijdelijke schuilstal mag ook niet.
Gr P.v.d.Hoogen

U heeft nog te maken met het oude beleid. Het nieuwe beleid zit eraan te komen. Zoals beschreven in het artikel gaat op 1 juli 2008 de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening in. Die nieuwe wet biedt ruimte voor nieuw beleid.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier