Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Werkgroep kijkt naar raster om migratie wilde zwijnen te voorkomen

Ingediend door jinke op 06 december 2021 - 20:00

Een werkgroep met vertegenwoordigers van het ministerie van LNV, de provincies en de varkenshouderij gaat een inventarisatie maken van de natuurgebieden langs de grens met Duitsland en België waar eventueel hekken of rasters kunnen worden geplaatst die wilde zwijnen moeten tegenhouden.

Het gaat om plekken (bijvoorbeeld bij Groesbeek of Bergeijk) waar sprake is van migratie van wilde zwijnen. Wilde zwijnen bevinden zich allang niet meer in de aangewezen leefgebieden Veluwe, Meinweg en Meerlebroek. Ze worden ook aangetroffen in natuurgebieden bij bijvoorbeeld Enschede, Almelo, Groesbeek en Venlo.

Fleur Bartels, beleidsmedewerker van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), zegt dat in Duitsland veel te laat is begonnen met het plaatsen van hekwerk langs de Poolse grens, waardoor veel Duitse wilde zwijnen besmet zijn geraakt met Afrikaanse varkenspest en het virus uiteindelijk ook bij gehouden varkens terecht is gekomen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Wij willen goed voorbereid zijn'', aldus Bartels. ''De POV is voorstander van rasters in gebieden langs de grens, waarvan je weet dat daar de zwijnen heen en weer lopen.'' In hekwerken kunnen poorten worden gemaakt, zodat bijvoorbeeld ander wild nog wel heen en weer kan, licht ze toe. ''Maar op het moment dat de Afrikaanse varkenspest te dicht bij de Nederlandse grens komt, gaan die poorten dicht.''

Volgens Bartels zijn in januari al de eerste besprekingen tussen het ministerie, de provincies en de POV. Het aantal besmette wilde zwijnen in het oosten van Duitsland nadert de 3000. De schrik zit er bij de Nederlandse varkenshouders goed in sinds een varkensbedrijf in de regio Rostock ten oosten van Hamburg is getroffen door Afrikaanse varkenspest. Ook zijn in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren besmette wilde zwijnen aangetroffen, 375 km van de Nederlandse grens. Tot dusver deden de besmettingen zich steeds voor in de deelstaten Brandenburg en Saksen grenzend aan Polen. De Duitse regering heeft pas in een laat stadium een hekwerk geplaatst op de grens met Polen.

In de gebieden in Nederland waar op dit moment zwijnen zijn gevestigd moet maximaal worden ingezet op populatievermindering, aldus de POV. Elders, waar nog geen zwijnen voorkomen, moet gewerkt worden aan het voorkomen van uitbreiding van de leefgebieden, met andere woorden: daar dient een nulstand voor wilde zwijnen nagestreefd en gerealiseerd te worden.

Redactie Levende Have

Lees ook:
Afrikaanse varkenspest; wat hangt hobbyvarkens boven het hoofd?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier