Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Weinig Q-koorts bacteriën nodig voor besmetting

Ingediend door jinke op 03 maart 2016 - 13:15
Blootstelling van de mens aan kleine aantallen Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, geeft een hoge kans op infectie en ziekte: bij 10 bacteriën is de kans op ziekte al 50%. zo bijkt uit pomotieonderzoek van epidemioloog John Brooke.
 
De grootste uitbraak van Q-koorts tot dusver in Nederland deed zich voor tussen 2007 en 2009, door geïnfecteerde geiten op boerderijen in Noord-Brabant en Limburg. De analyses in het proefschrift van Brooke laten zien dat de ruimtelijke verspreiding van de bacterie vanuit besmette bedrijven gedurende opeenvolgende jaren niet veranderde, maar dat de aantallen bacteriën wel steeds hoger werden. Tijdens de uitbraak zijn er veel mensen ziek geworden na blootstelling aan kleine aantallen van deze zeer infectieuze bacterie.
 
Met de gebruikte modellen kan ook het aantal infecties zonder ziekteverschijnselen worden geschat: bij lage blootstelling zijn er voor elke patiënt elf mensen die een infectie doormaken zonder acute Q-koorts op te lopen. 
Mensen met Q-koorts hebben het meeste last van langdurige vermoeidheid. Vanwege de hoge ziektelast en de slechte behandelbaarheid van Q-koorts is vroegtijdige interventie van groot belang om nieuwe infecties te voorkomen, aldus Brooke, die op 23 maart hoopt te promoveren.aan de Universiteit Utrecht.
 
Redactie Levende Have/bron: Universiteit Utrecht, maart 2016 
 
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier