Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Weer heeft invloed op de rode bloedluis

Ingediend door jinke op 09 augustus 2016 - 16:08
Warm en vochtig weer, daar houden rode bloedluizen van. Ze gedijen het beste bij een temperatuur boven de 25 graden celcius en bij een relatieve luchtvochtigheid van 70%. 
Als het in het kippenhok kouder is dan 12 graden, dan is het snel gedaan met de bloedluizen. De eitjes die deze mijten leggen, komen dan niet uit. Ook een zeer lage luchtvochtigheid is behulpzaam bij het bestrijden van bloedluizen.
 
Bloedluis is nog altijd een groot probleem in het kippenhok. Vragen over deze parasiet komen telkens weer terug in de Vraagbaak van Levende Have. Bestrijding vraagt om het nodige doorzettingsvermogen. Zitten de bloedluizen eenmaal in het kippenhok, dan krijg je ze moeilijk weg. Het telkens herhalen van een combinatie van maatregelen, zoals beschreven in het dossier bloedluis op de website van Levende Have, is het meest effectief. 
 
Redactie Levende Have
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 25 augustus 2016 - 13:07

Bloedluis kan opduiken ondanks goede hygiëne. Zelf ruim ik iedere dag de poep en ververs 2 maal per week het stro. Ik gebruik tabakstelen die ik rondom langs de randen/kieren leg en heb een speciale anti-bloedluisspray waarmee het hele hok is ingespoten. Voor zover zag ik ook geen bloedluis. de kippen hebben ook gelegenheid om een stofbad te nemen.

Wat ik wel zag:

-kippen kregen lichte kleur kam i.p.v. donkerrood. Ook de veren zijn grauw/mat i.p.v. glanzend (vooral bij donkere kip goed te zien). Eigenlijk net zoals je bij een mens kunt zien dat iemand zich niet lekker voelt maakt een kip ook die indruk.
-de oudste (en meest zwakke) kip begon overdag staand te slapen in de tuin terwijl ze normaal heel de dag rondloopt
-diezelfde kipsloeg ineens een ei leggen over, terwijl ze normaal iedere dag legt
-de kippen lijken na een week afgevallen, ondanks een vol verenblad. Bij voelen merk je dat erg goed dat ze dun zijn.
-de kippen hadden ook wat meer dunne poep
-1 van de kippen dook niet meteen meer op het eten bij het voeren

Ik kon er geen pijl op trekken maar voelde aan dat er iets niet klopte. Na ineens een hele grote poepsmurrie in het hok heb ik het uit elkaar gehaald om schoon te maken (zo vies was het) en zag toen dat er hele kolonies bloedmijt zaten op plekken tussen en onder het hok. Ondanks goede hygiëne was er toch bloedluis aanwezig. Goed opletten op afwijkend gedrag van de kippen dus! daar kun je veel info uit halen dat er iets speelt. het was hier midden in de zomer en veel aan het regenen maar wel bloedheet. Ideale omstandigheden voor bloedmijt dus ook dat is een reden om alert te zijn.

wie weet heeft iemand hier iets aan om op tijd een probleem te signaleren
Als je denkt dat er iets mis is maar zo 1,2,3 niets ziet, even dieper zoeken

Ingediend door vaneldijk op 13 september 2016 - 17:31

Een eenvoudige manier om er achter te komen of je kippen bloedluis hebben werkt als volgt. Maak met een tie-rip een pvc-buisje vast onder de zitstok (ik gebruik hiervoor een geel elektrabuisje, voor klein bedrag bij de bouwmarkt te verkrijgen). Doe hierin een opgerold, op maat geknipt, stukje karton van een beschuitrol, met de ribbels naar binnen oprollen.

Wanneer je de volgende ochtend dit papier uit het buisje haalt zie je meteen of en hoe groot de besmetting is. Wanneer je niets ziet is dit een goed teken maar dan toch voor de zekerheid het papier even tegen het licht houden. Soms is de besmetting zo groot dat zelfs een paar losse stukjes van dit papier neerleggen bij de voerbak ed. al een enorme hoeveelheid luizen oplevert. Het is een eenvoudige methode om bijv. wekelijks te testen of een eventuele behandeling aanslaat en of de kippen vrij blijven van bloedluis.

Ingediend door vaneldijk op 06 oktober 2016 - 20:34

Plastic legbakken gebruiken . Dan kun je ze snel trasseren . Ook als de eieren spikkels vertonen duid dat op bloedluis . En roofmijt neer zetten . Deze zomer geen bloedluis gezien . Maar ik blijf allert Vriendelijke groeten Annemarie

Ingediend door vaneldijk op 23 november 2016 - 08:28

Uhh als ik het bovenstaande lees is luchtvochtigheid een item. Zou het zo bezien iets afdoen om op tactische plaatsen vocht vreters in het hok te plaatsen? Ja ik weet een hok staat met de buitenlucht in verbinding, maar heel lokaal in het hok zou dat van invloed kunnen zijn?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier