Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wat was er eerder, de kip of het ei? Het ei!

Ingediend door Anoniem op 04 december 2008 - 10:58


Een fossiel dinosauriërnest lijkt de aloude vraag ‘Wat was er eerder, de kip of het ei?’ te kunnen beantwoorden. Canadese paleontologen bestudeerden het 77 miljoen jaar oude nest met eieren en concludeerden: het ei was er het eerst.

Het nest met daarin de resten van op zijn minst vijf eieren werd al in 1990 gevonden aan een vroegere rivierbedding in Noord-Amerika. Het behoorde tot een kleine vleesetende dinosauriër, zo is nu aangetoond, en niet tot een eend-achtige planteneter, zoals tot nu toe werd gedacht. Vermoedelijk verliet de moederdino haar nest toen het waterpeil te hoog werd.

De onderzoekers ontdekten dat het bijzondere nest en de eieren opvallende gelijkenissen vertonen met de nesten en eieren van vogels en pluimvee. Zo lagen de eieren (waarschijnlijk 12 of meer) in kringvorm op een vlakke, zachte ondergrond met opstaande randen. Net als vogeleieren waren ze gepunt aan een van de uiteinden. Ook bleek dat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd zijn, zoals bij bijvoorbeeld krokodillen het geval is, maar met tussenposes, zoals bij vogels en pluimvee. En bovendien zat de vleesetende dino bovenop de eieren om ze uit te broeden, is de uitkomst van het onderzoek.

De wetenschap wist nog niet dat nestbouw, broedgedrag en gepunte eieren al bestonden lang voordat er vogelachtigen uit de dino’s waren voortgekomen. Het ei was er dus ruim voor de kip, al kwam er nog steeds wel een dino uit het ei. De onderzoekers stellen daarom dat het raadsel ‘Wat was er eerder, de kip of het ei’? eigenlijk vervangen moet worden door ‘Wat was er eerder, de dinosauriër of het ei?’.

(Bron: Live Science)

Comments

Ingediend door Anoniem op 04 december 2008 - 19:13

De Kip, zoals wij die kennen, was er uiteraard eerder dan het ei.
In de evolutie hebben de diersoorten met het grootste voortplantingssucces de grootste kans om te overleven.
Dus op een gegeven moment ontstonden er o.a. diersoorten die eieren gingen leggen in het water en later op het land op gunstige warme plekken. Later bleken de dieren die aan enige vorm van broedzorg deden weer meer succes hadden en de overhand kregen boven de diersoorten die dat niet deden.
De vogel is één van die diersoorten.
Dus het wezen dat ooit uit een ei kroop en de aanleg had meegekregen om aan broedzorg te doen had daar meer succes mee dan zijn ouders die dat niet deden. Dus de vogel met de aanleg broedzorg kwam uit een ei van ouders die dat niet deden. Dus eerst was er de kip, met de aanleg voor broedzorg en dan het ei met de volgende generatie kippen met die aanleg.
Hoe het eerste leven op aarde zich na het ontstaan is gaan voortplanten is moeilijk vast te stellen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier