Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voorwaardelijke boete voor ontbreken oormerken

Ingediend door jinke op 21 februari 2018 - 09:48

Een hobbymatige schapenhouder heeft vorig jaar een voorwaardelijke boete van €750 opgelegd gekregen, omdat ze haar schapen geen oormerken had ingedaan. Ze heeft een proeftijd van twee jaar.

De schapenhoudster wil haar dwergschapen een mini-maagbolus indoen in combinatie met een grijze pootband. Deze manier van identificeren is toegestaan, alleen zijn deze middelen niet verkrijgbaar. Ze heeft RVO.nl hiervan op de hoogte gebracht. Toen ze daar de vraag stelde wat de kenmerken van de pootband zouden moeten zijn, anders dan de grijze kleur, verwees deze instantie haar door naar het ministerie van Landbouw. Nu, een paar weken verder, heeft ze van het ministerie hierover nog steeds niets vernomen.

Controle dierenpolitie
De vrouw kreeg in november 2016 controle van de dierenpolitie. Haar schapen waren op dat moment niet op de wettelijk voorgeschreven wijze geïdentificeerd. De vrouw wil geen oormerken gebruiken bij haar kleine schapen. De oren waren in het verleden geregeld uitgescheurd. In plaats van de merken in de oren te doen, wilde ze de oormerken met een veehalsband om de nek van de schapen bevestigen.
Ze maakte bij RVO.nl bezwaar tegen het aanbrengen van oormerken. Ook meldde ze dat al haar schapen zijn voorzien van een chip en een identificatiebewijs. In dat boekje is een koppeling aangebracht tussen chipnummer en registratienummer. Na telefonisch overleg met RVO.nl kwam ze tot de conclusie dat een halsband gedoogd zou worden, omdat de schapen op correcte wijze waren  geregistreerd in de I&R-databank.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Strafbeschikking
Het openbaar ministerie bleek daar toch anders over te denken en stuurde haar een strafbeschikking. Dit mede op basis van een aanvullende verklaring van RVO.nl waarin werd gesteld dat in uitzonderlijke situaties wel eens wordt afgeweken van de wettelijke voorschriften, bijvoorbeeld als de oren zijn uitgescheurd en er geen plaats meer is voor een oormerk. ''Dan nog blijft het de eigen verantwoordelijkheid van de houder'', aldus de verklaring van RVO.nl. Met andere woorden: de schapenhouder kan niet blind varen op uitspraken van medewerkers van RVO.nl.

De vrouw wacht nu af waar haar oplossing voor het probleem toe leidt. Ze wil haar schapen identificeren met middelen die wel zijn toegestaan, maar die (nog) niet verkrijgbaar zijn. ''Ik struin nu internet af op zoek naar een klein grijs plastic bandje waarop ik het chipnummer en I&R nummer kan aanbrengen. Dan ben ik in ieder geval aardig in de buurt en is 'de overstap' voor de wettelijke macht hopelijk niet te groot.''

Redactie Levende Have/naam van hobbymatige schapenhouder is bij de redactie bekend

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier