Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voorkomen van schade door wolven in de praktijk

Ingediend door jinke op 21 maart 2021 - 09:55

Op negen locaties waar schapen worden gehouden, is te zien hoe preventieve maatregelen tegen de wolf er in de praktijk uit zien. Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) laat weten dat belangstellenden op deze locaties welkom zijn. Ze kunnen ter plekke voorlichting krijgen over de toepassing van wolfwerende afrasteringen.

Een houder die preventieve maatregelen wil nemen loopt tegen allerlei vragen op, aldus het Platform. ''Aan welke eisen moet de afrastering voldoen? Welke materialen kunnen worden gebruikt? Hoe kan de afrastering in het landschap worden ingepast? Welke onderhoud? Wat zijn de subsidiemogelijkheden?
Het antwoord op deze en andere vragen kan het beste worden gegeven door andere schapen- en geitenhouders met praktijkervaring.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De schapen- en geitenhouders die de rol van voorlichter op zich hebben genomen, bevinden zich in Leek, Schipborg, Zwiggelte, Zuidveld, Benneveld, Ruurlo, Vaassen, Wenum Wiesel, Loon op Zand. Op deze locaties zijn verschillende soorten afrasteringen te zien: vast met draden en gaas, en verplaatsbaar met netten, waaronder ook nachtkralen.

Video over Piet Filmer uit Vaassen
 

Wie zich wil oriënteren, kan contact opnemen met landelijk coördinator praktijknetwerk preventie wolvenschade: Gijsbert Six, [email protected]. Op de website van het Platform KSG (www.platform-ksg.nl)  is ook een overzicht te vinden van subsidieregelingen in Drenthe en Gelderland. In Brabant is onlangs een wolvencommissie opgericht en in Limburg draait een pilot met wolfwerende rasters.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier