Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep H5N6 gevonden in dode zwanen, meeuwen, futen en kuifeenden

Ingediend door jinke op 16 februari 2018 - 10:02

Het nu heersende vogelgriepvirus H5N6 is gevonden in dode zwanen, meeuwen, futen en kuifeenden. Het aantal gevonden dode dieren is gering. Dat betekent niet dat het virus minder actief is dan het H5N8 virus van een jaar geleden.

De deskundigengroep dierziekten die geregeld door het ministerie van LNV wordt geraadpleegd, stelt in het meest recente advies dat het geringe aantal dode wilde vogels twee dingen kan betekenen: of er is weinig spreiding onder wilde vogels, of het huidige virus is niet erg ziekmakend voor veel van de wilde vogelsoorten. De deskundigengroep sluit niet uit dat een groot deel van de infecties bij wilde vogels met het heersende H5N6-virus min of meer symptoomloos verloopt. Is dat laatste het geval dan zou het werkelijke insleeprisico onderschat kunnen worden. Vandaar dat de groep het sein nog niet op groen heeft gezet. Gesproken wordt nog steeds over een ''verhoogd insleeprisico''.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het ministerie van LNV heeft op grond van dit advies besloten de ophok- en afschermplicht nog niet op te heffen. Een dezer dagen komt de deskundigengroep opnieuw bijeen voor een het opstellen van advies.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier