Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep dierenweide Vleuten

Ingediend door jinke op 11 juni 2021 - 08:29

Alle 56 kippen en watervogels van een dierenweide in Vleuten worden gedood nadat er vogelgriep (H5) is vastgesteld. Het is opmerkelijk dat de ziekte zo laat in het seizoen nog de kop opsteekt. Vermoedelijk gaat het om de hoogpathogene variant.

De nieuwe Animal Health Regulation schrijft voor dat bij hoogpathogene vogelgriep op locaties met meer dan vijftig vogels maatregelen noodzakelijk zijn, zoals het instellen van een beperkingsgebied. Zo is er rond de dierenweide in Vleuten een 10-kilometergebied ingesteld waar een vervoersverbod geldt. In de nabijheid van de dierenweide bevinden zich geen pluimveebedrijven.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

Sinds november vorig jaar geldt er al een afschermplicht voor hobbypluimvee en een ophokplicht voor commercieel pluimvee. De laatste besmetting dateert van 20 mei. Die deed zich voor bij een kalkoenbedrijf in Weert. De deskundigengroep dierziekten schat de kans op een nieuw geval van vogelgriep nog altijd al hoog in - vooral in het noorden van het land - vanwege de aanwezigheid van virus bij wilde vogels. Gezien de recente gevallen is het virus kennelijk ook in andere delen van het land nog aanwezig.

Demissionair minister Schouten liet eind mei in een brief aan de Tweede Kamer weten: ''De meeste trekvogels zijn inmiddels uit Nederland vertrokken. Daartegenover staat dat er de komende tijd aanwas van jonge vogels is. Deze jonge vogels zijn niet eerder met vogelgriepvirussen in aanraking gekomen en daardoor gevoelig voor besmettingen. Het is onduidelijke welke invloed dit de komende tijd heeft op de mate waarop het virus in wilde vogels blijft circuleren.''

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier