Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep dierenweide Vleuten

Ingediend door jinke op 11 juni 2021 - 08:29

Alle 56 kippen en watervogels van een dierenweide in Vleuten worden gedood nadat er vogelgriep is vastgesteld. Het is opmerkelijk dat de ziekte zo laat in het seizoen nog de kop opsteekt. Het gaat het om de hoogpathogene variant H5N8.

De nieuwe Animal Health Regulation schrijft voor dat bij hoogpathogene vogelgriep op locaties met meer dan vijftig vogels maatregelen noodzakelijk zijn, zoals het instellen van een beperkingsgebied. Zo is er rond de dierenweide in Vleuten een 10-kilometergebied ingesteld waar een vervoersverbod geldt. In de nabijheid van de dierenweide bevinden zich geen pluimveebedrijven.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

Sinds november vorig jaar geldt er al een afschermplicht voor hobbypluimvee en een ophokplicht voor commercieel pluimvee. De laatste besmetting dateert van 20 mei. Die deed zich voor bij een kalkoenbedrijf in Weert. De deskundigengroep dierziekten schat de kans op een nieuw geval van vogelgriep nog altijd al hoog in - vooral in het noorden van het land - vanwege de aanwezigheid van virus bij wilde vogels. Gezien de recente gevallen is het virus kennelijk ook in andere delen van het land nog aanwezig.

Demissionair minister Schouten liet eind mei in een brief aan de Tweede Kamer weten: ''De meeste trekvogels zijn inmiddels uit Nederland vertrokken. Daartegenover staat dat er de komende tijd aanwas van jonge vogels is. Deze jonge vogels zijn niet eerder met vogelgriepvirussen in aanraking gekomen en daardoor gevoelig voor besmettingen. Het is onduidelijke welke invloed dit de komende tijd heeft op de mate waarop het virus in wilde vogels blijft circuleren.''

Sovon meldt op 10 juni op de website sovon.nl:
Zorgen over ruiconcentraties
Hoe het HPAI virus zich de komende tijd zal gedragen is onzeker. Vogelgriep-experts hebben nog steeds goede hoop dat de uitbraak snel uitdooft. Hopelijk gebeurt dit voor de najaarstrek, want door de aanvoer van jonge vogels die nog niet met het virus in aanraking zijn geweest, kan het virus weer een opleving krijgen. Wel zijn er zorgen over de ruiperiode, die voor sommige soorten watervogels al begonnen is. Veel soorten vormen ruiconcentraties, waarbij wederom veel vogels dicht bij elkaar zitten. Ook hiervoor geldt dat vogelaars alert moeten zijn op ongewone sterfte. Aangezien botulisme in de zomer ook geregeld voor sterfte zorgt, is het goed om dode vogels te laten testen om uitsluitsel te krijgen over de sterfteoorzaak.

Blijf dode vogels melden
Mocht je dode vogels aantreffen, dan is het is belangrijk om deze vogels te melden, zodat ze eventueel onderzocht kunnen worden op vogelgriep. Hiermee wordt een beter beeld verkregen op welke plekken vogelgriep nog aanwezig is. Het melden van dode vogels kan via de websites van Sovon en het DWHC. Als er drie of meer watervogels (zwanen, ganzen en/of eenden) op dezelfde plaats liggen, dan moeten deze worden gemeld bij het Landelijk Meldpunt Dierziekten van de NVWA via telefoonnummer 045-546 31 88. Uit voorzorg wordt je gevraagd om deze vogels niet aan te raken.

De organisatie plaatste deze video op de website

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier