Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij kippen van hobbypluimveehouder in België

Ingediend door jinke op 20 juli 2021 - 10:36

Bij kippen een hobbyhouder in het Oost-Vlaamse Moerzeke is vogelgriep (H5N8) aangetroffen. Rond de woning is conform de Europese regelgeving een bufferzone en een bewakingszone ingesteld.

“Omdat al enkele kippen gestorven waren en andere ziekteverschijnselen vertoonden, werd ik geconsulteerd”, vertelt dierenarts Jozef Colman aan Het Nieuwsblad. “Ik bracht een doodziek dier voor onderzoek naar het labo, waar ook de inspectie van het Federaal Voedselagentschap langskwam.” Daar werd zijn vermoeden van vogelgriep  bevestigd, waardoor de dertig kippen van de hobbyhouder geruimd werden. “Allicht zijn de wilde vogels in het aanpalende natuurreservaat de dragers van de ziekte.”

De besmetting toont aan dat het vogelgriepvirus nog niet is verdwenen. Het virus kan lang overleven in mestresten, die niet aan zonlicht worden blootgesteld. In België wordt net als in Nederland niet gevaccineerd tegen vogelgriep. Ook in Nederland is het virus nog aanwezig, zo blijkt uit het meest recente advies van de deskundigengroep dierziekten.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier