Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij hobbypluimvee in Rhoon

Ingediend door jinke op 22 januari 2018 - 15:15

Bij hobbypluimvee in Rhoon (Zuid Holland) is de hoogpathogene variant van vogelgriep (H5N6) vastgesteld. Het gaat om verschillende soorten vogels. Alle dieren worden gedood. Er worden geen aanvullende maatregelen verwacht. Wel roept de belangenorganisatie LTO van de commerciele pluimveehouderij op tot verhoogde waakzaamheid.

Voor het hele land geldt nog altijd een ophokplicht voor commercieel pluimvee en een afschermplicht voor hobbypluimvee. Rhoon ligt in de Albrandswaard ten zuidwesten van Rotterdam. Langs het dorp stroomt de Oude Maas. Het hobbypluimvee is hoogstwaarschijnlijk via wilde vogels besmet geraakt. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook vorig jaar deden zich enkele gevallen van vogelgriep voor bij hobbypluimvee. Zo moest bij dierenhandel Hoogendoorn in het Zuid-Hollandse Stolwijk al het pluimvee worden geruimd. Hobbypluimvee loopt een verhoogd risico als het zich in de buurt van open water bevindt. Wageningen Universiteit heeft nader onderzoek gedaan naar de risico's en komt tot de conclusie dat er tot een afstand van 500 meter van sloten en waterwegen sprake is van een verhoogd risico. Dat risico neemt toe naarmate de afstand tot open water kleiner wordt.

Het kan nog wel even duren voordat het gevaar van vogelgriep is geweken. In 2017 waren er in maart nog besmettingen bij hobbypluimvee. 

Redactie Levende Have

Dossier