Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij hobbykippen in Middelie

Ingediend door jinke op 06 november 2020 - 20:24

Bij kippen van een hobbypluimveehouder in Middelie is vogelgriep vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de hoogpathogene variant. Alle 25 kippen van de hobbydierhouder worden gedood door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Middelie ligt vlakbij het Markermeer, een gebied waar zich veel wilde watervogels bevinden. In het nabijgelegen Volendam is een met H5N8 besmette aalscholver gevonden, in Purmerend een besmette grauwe gans. Het is zeer aannemelijk dat er zich in het gebied meer besmette wilde watervogels bevinden.

Iets kopen bij bl.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have 

In het gebied waar de besmetting bij de hobbydierhouder is aangetroffen, bevinden zich geen commerciële pluimveebedrijven. ''De besmette hobbykippen vormen epidemiologisch gezien geen groter risico dan wilde vogels. Daarom is ruimen van de dieren in combinatie met de reeds geldende landelijke maatregelen voldoende om verdere verspreiding te voorkomen'', zo maakt het ministerie van LNV bekend.

De besmetting bij de hobbypluimveehouder in Middelie leidt niet tot een verdere aanscherping van de onlangs ingestelde ophok- en afschermplicht. In het hele land moeten commerciële pluimveehouders hun dieren binnen houden, hobbypluimveehouders moeten hoenderachtigen, watervogels en loopvogels afschermen van contact met wilde vogels en hun uitwerpselen.

Kaart van met vogelgriep besmette wilde vogels

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier