Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij ganzen in Utrecht

Ingediend door jinke op 31 mei 2017 - 10:42
Vogelgriep bij ganzen in Utrecht

Bij twee dode wilde ganzen in de gemeente Utrecht is vogelgriep aangetroffen. De dieren bleken besmet met het hoogpathogene H5N5-virus. 

Of het om de dode ganzen gaat die op 23 mei zijn gevonden bij een sloot aan de Schonauwensingel in de Utrechtse wijk Hoograven, is door het ministerie van Economische Zaken niet bekend gemaakt.
Uit de vondst blijkt dat het vogelgriepvirus nog niet weg is uit Nederland. Het type virus wijkt wel iets af van het H5N8-virus dat in de periode november 2016 tot maart 2017 veelvuldig is aangetroffen bij wilde vogels, hobbypluimvee en commercieel pluimvee.
Het ministerie van Economische Zaken meldt dat H5N5 de afgelopen periode vaker is gevonden in dode wilde vogels: bij een zwaan in Groningen en een kuifeend in Werkendam. Mogelijk is deze griepvariant ontstaan uit een combinatie van het H5N8-type virus (dat de afgelopen maanden in Europa circuleerde) met een ander, laagpathogeen type.
Op 19 april is de ophokplicht ingetrokken. Er is geen reden om opnieuw maatregelen te treffen, maar alertheid blijft geboden, aldus het ministerie.

Update 16 juni 2017: ook in Belgie zijn recent weer gevallen van vogelgriep aangetroffen, bij een pluimveehandelaar en hobbyhouders in West-Vlaanderen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier