Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij ganzen, eenden en kippen in Huizen, Wons en Purmerend

Ingediend door jinke op 20 november 2020 - 12:28

Bij ganzen, eenden en kippen op kinderboerderijen, een hertenkamp en bij particuleren in Huizen, Wons en Purmerend is vogelgriep aangetroffen. Het gaat in alle gevallen om het hoogpathogene virus H5N8. Alle voor vogelgriep gevoelige dieren op deze locaties zijn gedood.

De besmettingen zijn op 10, 11 en 12 november bevestigd. Het ministerie van LNV maakt geen aparte melding van besmettingen bij hobbyhouders en kinderboerderijen. De gevallen van vogelgriep zijn te vinden op de kaart die wordt bijgehouden door de NVWA. Op die kaart zijn nu vier besmettingen bij particulieren/kinderboerderijen te vinden. Een eerdere besmetting was al vastgesteld in Middelie. Niet bekend is om hoeveel besmette dieren het gaat. Het Noordhollands Dagblad meldt over de besmetting op een hertenkamp in Purmerend dat niet alleen de kippen, maar ook Jeroen de pauw, zes kalkoenen, twee zwarte zwanen en verschillende eenden eraan moesten geloven.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Update 22 november
Ook op een kinderboerderij in Oudewater is vogelgriep aangetroffen. Het gaat om een besmetting van kippen met H5N8. 

De kaart toont een zeer groot aantal besmettingen bij wilde vogels, verspreid over het land. Deze zijn in rood aangegeven. De besmettingen in blauw betreffen hobbyhouders/kinderboerderijen, de besmettingen in paars betreffen commerciële pluimveehouders.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier