Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij Aeres Barneveld; ruim 1000 dieren gedood

Ingediend door jinke op 07 september 2022 - 11:15

Bij opleidingsinstituut Aeres in Barneveld is onder enkele watervogels vogelgriep uitgebroken. Op het terrein bevinden zich ruim duizend voor vogelgriep gevoelige dieren, waaronder ibissen, pelikanen, eenden, kraanvogels, en sierhoenders. Al deze dieren zijn uit voorzorg gedood, met uitzondering van enkele zeldzame duiven.. 

Directeur Gertwim de Haas zegt tegen Omroep Gelderland dat er al enige tijd rekening werd gehouden met een uitbraak. De school ligt in het hart van de pluimveesector en wordt bezocht door leerlingen met een agrarische achtergrond. Er is een proefstal met pluimvee. "Het is wat dat betreft nog een wonder dat het zo lang heeft geduurd", zegt De Haas. "De afgelopen jaren zijn veel bedrijven in deze omgeving al getroffen. Het was iedere keer fingers crossed voor ons. We hebben er alles aan gedaan. Maar als het eenmaal in de lucht zit..."

Steun de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

Het virus is binnen gekomen, ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen: extra matten voor de deuren gelegd, sluizen tussen ruimten, een protocol voor het betreden van de pluimveestal, het dagelijks monitoren van de gezondheid van de vogels.

Het pluimvee op het opleidingsinstituut in Barneveld is al eens eerder gedood vanwege vogelgriep. Dat was in 2003. Toen  werden op 1300 bedrijven en bij zeer veel hobbyhouders 30 miljoen dieren vernietigd.

Redactie Levende Have/ Bron: ministerie LNV/ Omroep Gelderland

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier