Marc en Annet ten Velde uit Albergen hebben een nieuw ras ontwikkeld voor hun vleeskuikenbedrijf: de Twentse blauwe. Ze brengen het vlees zelf op de markt onder de naam Veldhoeve kip.
Het uitbroeden van de eieren en opfokken van de kuikens hebben ze in eigen hand. De Twentse blauwen worden op een leeftijd van zes tot acht weken geslacht. Voor hun vleeskippen gebruikten ze de Light Sussex en de Galinaise met witte veren, gele poten, een dik verenpak en zeer robuuste eigenschappen en een New Hampshire haan. De haan stamt rechtstreeks af van de Plymouth Rock en heeft daar zijn zogeheten ''koekoek''-tekening aan te denken.
Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have
Een bezoekje aan een Frans fokbedrijf bracht hen tot de keuze van genoemde rassen. Marc en Annet waren op zoek naar een ouderwets lekkere en gezonde kip. De Veldhoeve wil vlees produceren zonder gebruik van antibiotica.
Redactie Levende Have/ Foto: De Veldhoeve