Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vlaamse eis: beschutting voor dieren in de wei

Ingediend door jinke op 06 september 2023 - 10:03

Houders van dieren die in de wei lopen, moeten binnen vijf jaar zorgen voor voldoende beschutting. Dat staat in de nieuwe Vlaamse codex dierenwelzijn. De codex zal, zodra die is goedgekeurd door het parlement, bestaande dierenwelzijnswetgeving vervangen.

De verplichting om dieren (schapen, geiten, koeien) schaduw te bieden - voor paarden geldt die eis al - is ook van toepassing als dieren slechts een deel van de dag buiten verblijven. Alleen wanneer dieren altijd toegang hebben tot een stal, hoeft er niet ook in de wei een schuilgelegenheid te zijn.

De term ''beschutting'' kan ruim worden opgevat. Niet alleen een schuilstal valt daaronder, maar ook hagen of bomen. Het gaat erom dat dieren in de schaduw kunnen liggen of staan.

Vlaanderen loopt met deze eis voor op Nederland, waar hittestress weliswaar wordt gezien als een aantasting van het welzijn, maar houders van vee vrij zijn om zelf te bepalen hoe ze hittestress voorkomen. Controleurs moeten aan de hand van tabellen en uiterlijke verschijnselen bepalen of dieren lijden onder hoge temperaturen en veehouders in overtreding zijn. 

De Gezondheidsdienst voor Dieren geeft een zevendaagse hittestress-voorspelling, inclusief advies. Zo wordt schapenhouders bij kans op lichte tot matige hittestress (temperatuur van 27 graden en een luchtvochtigheid van 65) geadviseerd ervoor te zorgen dat hun dieren - als ze buiten geen schaduw hebben - op het heetst van de dag binnen kunnen staan, het dak van de stal te koelen en binnen de ventilatie in te schakelen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier