Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vlaams ezelasiel: stop met fokken van ezels

Ingediend door jinke op 07 augustus 2019 - 11:40

Het Vlaams ezelasiel Anegria in Sint Gilles-Waas heeft fokkers opgeroepen voorlopig geen ezels meer te laten dekken. Er zijn genoeg ezels in Vlaanderen, getuige het aantal thuisloze en verwaarloosde dieren in de opvang.

Anegria heeft op dit moment de zorg over ruim honderd ezels. ''We hebben vorig jaar heel veel ezels binnengekregen en een jaar intensief gewerkt om die dieren terug op de been te krijgen. Dan kregen we er nog een aantal bij en sindsdien hebben we een absolute stop moeten inlassen. Ons asiel zit echt vol, en we kunnen het financieel en qua werkkracht niet meer aan'', zegt Kristen Cromheeke op Vilt.be.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Cromheeke signaleert dat ezels een aantal jaren geleden een hype waren. “In het begin is zo'n veulentje heel schattig, maar dan wordt dat ouder en zien de mensen het niet meer zo goed zitten”, zegt ze. Een fokkersstop ziet ze op dit moment als enige oplossing voor het overaanbod van opvangezels. Ook andere asielen zitten vol, weet Cromheeke. Zelf opvang zoeken, of in het uiterste geval de ezel laten inslapen, is volgens haar op dit moment het enige alternatief.

Redactie Levende Have/ Bron: Vilt.be

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier