Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verwant serotype Q-koorts bij geit en mens

Ingediend door Anoniem op 24 april 2009 - 16:05

Bij vergelijking van de bacteriestammen die Q-koorts veroorzaken, is een sterke verwantschap aangetoond tussen het serotype dat bij geiten is gevonden en het type dat bij mensen is gevonden. Ook werd aangetoond dat het vermogen van de bacterie om mensen en geiten ziek te maken de afgelopen jaren niet is toegenomen.

In het onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR werden zowel bij geiten als bij mensen met Q-koorts monsters genomen van de bacterie Coxiella burnetii, die de ziekte veroorzaakt. In het Agrarisch Dagblad zegt bacterioloog Fred van Zijderveld: "Uit de stammentypering blijkt dat er in Nederland zeven tot tien verschillende stammen Coxiella burnetii worden gevonden. Hiervan zijn er twee die het meest voorkomen." Dat de stammen bij mensen en bij geiten op elkaar lijken, zegt volgens Van Zijderveld nog niet dat mensen besmet worden door geiten. "Het zou namelijk ook andersom kunnen zijn, of misschien is er nog een heel ander reservoir van de bacterie die zowel geiten als mensen kan besmetten."

Omdat de problemen met Q-koorts de afgelopen jaren zijn toegenomen, werd aangenomen dat het ziektemakend vermogen van de bacterie is gegroeid. Volgens de onderzoekers klopt dit niet. Van Zijderveld denkt dat de toename mogelijk een gevolg is van de schaalvergroting in de geitenhouderij.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier