Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vervolg onderzoek naar staart- en maneneczeem

Ingediend door jinke op 28 mei 2008 - 18:18
staart- en maneneczeem

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht gaan een vervolg onderzoek doen naar de meest voorkomende huidziekte bij paarden en pony’s: zomereczeem ofwel staart- en maneneczeem (SME).

De komende vier jaar zullen onderzoekers op het gebied van genetica en immunologie gezamenlijk een diagnostische en behandel-methode ontwikkelen voor de klinische symptomen van SME om zo het aantal paarden met klachten te verminderen en het welzijn te verbeteren.

Het onderzoek volgt op eerdere studies die hebben uitgewezen dat SME wordt veroorzaakt door knutten. SME is een allergische reactie op een stofje dat de knut na een beet achter laat in de huid van het paard. Naar schatting tussen de tien en vijftien procent van de paarden die buiten verblijven, lijdt aan SME. De aandoening komt niet overal in even sterke mate voor. Er zijn ook verschillen in rassen: acht procent van de Shetlandpony's en achttien procent van de Friese paarden kampt met deze aandoening. De onderzoekers gaan de mechanismen en genen idetificeren die verantwoordelijk zijn voor de gevoeligheid voor SME.

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier