Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verhoogd risico vogelgriep geldt ook voor hobbyluimvee

Ingediend door jinke op 25 november 2017 - 10:44

Houders van hobbypluimvee die wonen in waterrijke gebieden, moeten rekening houden met een verhoogd risico op vogelgriep. Die les valt te trekken uit besmettingen bij hobbypluimvee eind vorig jaar, begin dit jaar.

Wageningen Universiteit heeft nader onderzoek gedaan naar de risico's en komt tot de conclusie dat er tot een afstand van 500 meter van sloten en waterwegen sprake is van een verhoogd risico. Dat risico neemt toe naarmate de afstand tot open water kleiner wordt.

Er is dit najaar tot dusver slechts een geval van laagpathogene vogelgriep aangetroffen in Nederland. Het hoogpathogene virus dat eind 2016 en begin 2017 bij hobbypluimvee, bedrijfspluimvee en wilde watervogels is aangetroffen, houdt zich nog rustig. Uit recent onderzoek valt af te leiden dat het hobbypluimvee bij de vorige uitbraak van vogelgriep zeer waarschijnlijk besmet is geraakt door uitwerpselen die de wilde watervogels achterlaten op de grond en in plassen water. Die poep bevat vogelgriepvirusdeeltjes. Houders van hobbypluimvee in een hoogrisicogebied doen er dus verstandig aan contact met deze uitwerpselen te voorkomen. 

Nog geen ophokplicht
Ondanks aandringen van de organisaties van pluimveehouders tot het instellen van een ophokplicht, ziet het ministerie voorlopig nog af van maatregelen. Het risico is op dit moment ongeveer even groot als in april van dit jaar, toen de ophokplicht werd opgeheven, aldus het ministerie.

Cadeautjes kopen bij bol.com? klik hier en steun levende have

Redactie Levende Have

Dossier