Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verbod op komst voor slacht hoogdrachtige dieren

Ingediend door jinke op 10 juli 2017 - 10:18

Koeien, schapen, geiten, varkens en paarden die hoogdrachtig zijn, mogen binnenkort niet meer naar de slacht. Staatssecretaris Van Dam komt met een wettelijk verbod. 

Het gaat om dieren die zich in het laatste derde deel van de dracht bevinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat in dat stadium niet kan worden uitgesloten worden dat ongeboren kalveren, lammeren, biggen en veulens pijn ervaren. Duitsland is onlangs tot een vergelijkbaar verbod overgegaan. In Nederland geldt al een verbod op het vervoer van dieren die zich in de laatste tiende deel van de dracht bevinden.

Om afvoer van hoogdrachtige dieren te voorkomen, is er een administratie van drachtigheid nodig. Dit betekent dat alle dierhouders die dieren willen afvoeren naar de slacht, moeten bijhouden of en wanneer de dieren zijn gedekt. Van Dam gaat kijken naar mogelijkheden voor onderzoek naar een goede drachtigheidsdiagnostiek. Hij pleit voor een Europese aanpak.

Redactie Levende Have

Comments

Mijnheer Van Dam is nooit "drachtig" geweest, dus moet hij al daarover zeker niets bijkomend gaan uitvaardigen. Hoeveel dames zijn al in blijde verwachting geweest zonder dat ze het zelfs wisten? Hoeveel baby's konden al bij de geboorte een chirurgische ingreep ondergaan zonder verdoving, omdat ze net na de geboorte pijn juist nog niet voelen. Ik heb het "life" meegemaakt in neonatale operatiekamers. Bij zoogdieren en dus vrouwen is het baren van een nakomeling even een moeizame gebeurtenis maar er zijn ergere dingen dan bevallen. Moest een ongeboren wezen "pijn" in het vocht van de baarmoeder ervaren, wat zou hem dan te wachten staan als hij doorheen het geboortekanaal samengeperst wordt en uiteindelijk na de verlossing, op de grond valt? Foei, Mijnheer Van Dam. Nu hebt u het écht over dingen waar u niet van op de hoogte bent. Drachtige koeien mogen nu al niet naar de slacht. U gaat het ambt van staatssecretaris verlaten om bij de televisie te werken, las ik? Mooi zo. Dan zal men verder de levende, aanwezige, fantastische moeders, vrouwen zowel als dieren, met behoorlijk veel respect gaan behandelen, niet hun inwendige georganiseerde ophoping van cellen waarmee ze, op termijn, het verdere leven van hun genre zouden kunnen verzekeren.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour