Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verbod op diertransport boven 30 graden in de maak

Ingediend door jinke op 20 december 2022 - 11:01

Minister Adema komt begin 2023 met een zogeheten beleidsregel die het vervoer van dieren boven de 30 graden Celcius verbiedt. De Tweede Kamer heeft daarom gevraagd door een motie aan te nemen van de Partij voor de Dieren. Nu ligt die grens nog op 35 graden.

Het  ministerie van LNV zal op korte termijn gesprekken voeren van de partijen die dieren vervoeren en ook met de NVWA, Wakker Dier, Eyes in Animals en de Dierenbescherming. Dat al deze dierenwelzijnsorganisaties worden betrokken bij de beleidsregel is bijzonder. Dat heeft ermee te maken dat zij de afgelopen jaren diverse campagnes hebben gevoerd over hittestress bij dieren, aldus Adema.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De 30-graden beleidsregel is begin 2023 onderwerp van een internetconsultatie. Daarna heeft de Europese Commissie er nog iets over te zeggen (''notificatieprocedure''). Pas daarna kan de beleidsregel worden vastgesteld.

De beleidsregel heeft consequenties voor iedereen die dieren vervoert, dus ook voor de vervoerders van hobbymatig gehouden dieren. Dit betekent dat deze dieren voor wedstrijden en shows pas kunnen worden aan- en afgevoerd als de temperatuur in de trailer 30 graden of minder bedraagt. Een temperatuur van 30 graden is een uiterste grens, aldus Adema. Dat is niet in overeenstemming mate het advies van de Europese organisatie EFSA, die bijvoorbeeld voor paarden een maximum van 25 graden aangeeft.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier