Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkens hoeven voorlopig niet naar binnen

Ingediend door jinke op 24 september 2018 - 16:15

Houders van varkens die buiten lopen, hoeven deze dieren voorlopig niet naar binnen te doen. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten heeft de deskundigengroep dierziekten geraadpleegd over de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in België. De deskundigengroep laat weten dat buiten gehouden varkens geen groot risico lopen op besmetting als de locaties waar zij worden gehouden niet in de buurt van een besmet gebied liggen. Maatregelen zijn daarom nog niet nodig, aldus Schouten.
Pas als er in Nederland besmette wilde zwijnen worden aangetroffen en de buiten lopende varkens daarmee in contact kunnen komen, ontstaat er een situatie met verhoogd risico.

België gaat varkens ruimen
De uitbraak in België beperkt zich vooralsnog tot wilde zwijnen in Belgisch Luxemburg. Omdat de uitbraak nu al gevolgen heeft voor de varkenssector in dat land - dertien landen buiten Europa hebben een importstop ingesteld voor Belgisch varkensvlees - wil de Belgische overheid overgaan tot het ruimen van circa 4000 gehouden varkens in het besmet verklaarde gebied (63.000 ha), in de hoop dat de export zich kan herstellen.

cadeautje kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

In Nederland is tot dusver geen Afrikaanse varkenspest aangetroffen bij wilde zwijnen, aldus Schouten. Mocht er een geval worden gevonden dan wordt er een besmet gebied ingesteld met daaromheen een buffergebied. ''Het besmette gebied zou moeten worden gesloten voor tal van activiteiten waaronder de jacht en recreatie zodat rust wordt gecreëerd in de zwijnenpopulatie en om de epidemiologische situatie in kaart te brengen. Reductie van het aantal zwijnen in het buffergebied (dat nog vrij is van AVP) heeft als doel de kans op verspreiding door migratie van zwijnen uit het besmette gebied naar het vrije gebied zo klein mogelijk te maken.''

Kans op introductie via wilde zwijnen zeer klein
De deskundigen oordelen dat de kans op introductie van Afrikaanse varkenspest door wilde zwijnen de komende maanden zeer klein is, gezien de afstand tot de besmette gebieden en beperkte afstanden die wilde zwijnen afleggen. Menselijk handelen wordt nog altijd als grootste risicofactor gezien. De kans dat mensen het virus binnenbrengen is klein tot medium. De kans op introductie in Nederland is met de vondst van de besmette wilde zwijnen in België niet veel toegenomen, aldus Schouten. De deskundigen hebben wel aangegeven dat de kans op introductie in Nederland toeneemt naarmate het aantal besmette gebieden toeneemt.

Binnen nu en vijf jaar is de kans op introductie door menselijk handelen medium tot hoog, aldus de deskundigen. Aanname daarbij is dat het er niet naar uit ziet dat Europa binnen afzienbare termijn een strategie heeft die de opmars van AVP tot stilstand brengt, c.q. terugdringt. Het risico voor Nederland neemt dan toe met het groter worden van geïnfecteerde gebieden in Europa. 

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier