Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Van Dam bij zijn afscheid: ''Hittestress? Houd de daken nat!''

Ingediend door jinke op 31 augustus 2017 - 08:57
Schuilstal voor twee schapen

Het zal zo'n beetje z'n laatste brief zijn aan de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Dam had kennelijk geen tijd meer om er nog eens goed voor te gaan zitten. Zo laat hij in zijn epistel over dierenwelzijn een mooie kans liggen.

Het gaat over hittestress. De kans dat er deze zomer nog een hittegolf komt, is niet zo groot, maar volgend jaar des te meer. Dus alle reden om iets te doen aan het lijden van dieren die zonder enige beschutting van boom of schuilstal dag in dag uit aan een moordende zon worden blootgesteld. Dion Graus (PVV) en Esther Ouwehand (PvdD) hadden daar in een motie om gevraagd: ''Kom met maatregelen tegen hittestress, waarbij vrije uitloop van voldoende kwaliteit de voorkeursoptie is.''

In plaats van een wet aan te kondigen die het planten van bomen en struiken verplicht stelt, of eindelijk eens van hogerhand gemeenten en provincies op te dragen overal schuilstallen toe te staan, kiest Van Dam voor het nathouden van de daken. Dat is althans een van de suggesties die hij in de brief doet. Een brief die volledig lijkt ingefluisterd door de commerciele veehouderij, die alle schaduwrijke plekken de afgelopen decennia stelselmatig uit de weilanden heeft verwijderd. Zo komt Van Dam met het advies het vee op warme dagen binnen te houden in een geventileerde stal. ''Vrije uitloop is bij zeer warm weer niet de voorkeursoptie''.

Van Dam rept in zijn brief met geen woord over de honderdduizenden hobbymatig gehouden schapen, geiten, koeien en paarden. Al jaren wordt er vanuit die hoek gepleit voor een landelijke regeling van schuilstallen. Nu moet elke hobbydierhouder bij zijn gemeente soebatten voor een vergunning, die - en dat is echt opvallend - vaak niet wordt toegestaan daar waar de commerciele veehouderij de plaatselijke politiek domineert. Helaas, Van Dam vergeet in zijn laatste brief aandacht te schenken aan al die dieren die niet de luxe hebben van een geventileerde stal. Het ''nathouden van de daken'' is voor hen geen ''voorkeursoptie''. Jammer, gemiste kans, op naar een nieuwe staatssecretaris.

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 09 september 2017 - 13:48

Overheden liggen stelselmatig dwars wanneer er gesproken wordt over schuilstallen. Ze hebben koudwatervrees en denken dat er verrommeling van de openbare ruimte gaat ontstaan. Het welzijn van de dieren is blijkbaar ondergeschikt en dat is een kwalijke zaak. Het is zeker te veel moeite om voorwaarden te stellen, waaraan een schuilstal moet voldoen en te handhaven. In Engeland hebben ze kennelijk meer gevoel voor het welzijn van de dieren, want daar heb ik schuilstallen gezien en is er van verrommeling geen sprake. Het wordt hoog tijd, dat de overheid bij hoge prioriteit aandacht schenkt aan het welzijn van de dieren. Door rekening te houden met de dieren door hen de bescherming te bieden tegen extreme weersomstandigheden, toont ook een stukje beschaafdheid. Maar helaas schijnt dat bij veel overheden te ontbreken.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier