Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie Q-koorts voorkomt abortus bij geiten

Ingediend door jinke op 10 oktober 2009 - 10:30

Geiten die zijn gevaccineerd tegen Q-koorts hebben geen abortusproblemen, terwijl dieren in de controlegroep die niet gevaccineerd werden, wel abortus vertoonden, zo blijkt uit onderzoek van de GD.
Op de website van het Agrarisch Dagblad wijst GD-dierenarts René van den Brom er bovendien op dat gevaccineerde dieren voldoende antilichamen vormden. Onbekend is nog of de gevaccineerde dieren ook geen bacteriën meer uitscheiden.

Dit jaar zijn in het zuiden van het land alle melkschapen en -geiten en schapen en geiten op kinderboerderijen gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat gebeurde zonder dat er volledige zekerheid bestond over de effectiviteit van het vaccin. De resultaten van het onderzoek geven aan dat het vaccin in elk geval de dieren beschermt tegen ziekteverschijnselen. Dat resultaat is een steun in de rug voor de landelijke vaccinatiecampagne die voor 2010 op het programma staat.

Bijwerkingen
Na de eerste vaccinatiecampagne in 2008 werden diverse bijwerkingen gemeld na de vaccinatie, aldus het Agrarisch Dagblad. De GD deed dit jaar onderzoek naar deze bijwerkingen. Het gaat onder meer om een daling van de melkproductie. Bij het onderzoek werd een maximale productiedaling van 8 tot 10 procent in de eerste weken na vaccinatie gemeten. De melkproductie herstelde wel weer na verloop van tijd.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier