Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie houdt Marek niet altijd tegen

Ingediend door jinke op 30 oktober 2007 - 10:54

Pluimvee vaccineren tegen de ziekte van Marek is niet altijd afdoende. Dat stelt GD Deventer. In de meeste gevallen zijn gevaccineerde koppels goed beschermd, toch doen zich soms Marek-problemen voor in gevaccineerde koppels.

De ziekte van Marek, kortweg 'Marek', komt regelmatig voor als oorzaak van verlammingen en sterfte onder hobbypluimvee. De ziekte van Marek wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Het zeer besmettelijke virus wordt niet via het broedei overgedragen maar uitsluitend van dier naar dier, direct of indirect. Een kip raakt besmet door inademing van besmet 'verenstof'. Het geïnfecteerde dier kan vanaf 3 tot soms zelfs 25 weken na de infectie ziekteverschijnselen gaan vertonen.
Er bestaat geen behandeling voor dieren die lijden aan Marekse ziekte. De aanpak berust op vaccinatie en wel op de eerste levensdag. Na de vaccinatie moet het koppel niet direct worden blootgesteld aan het Marek-veldvirus, dat wil zeggen dat zij in een schone stal moet worden gehuisvest en niet in de buurt van oudere koppels. Het duurt namelijk minstens acht dagen voordat het koppel een redelijke bescherming heeft opgebouwd.
Zie ook ziekte van marek

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier