Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccin tegen blauwtong beschikbaar

Ingediend door jinke op 05 april 2017 - 09:35
vaccinatie tegen blauwtong in 2008

Houders van rundvee en schapen kunnen hun dieren inenten tegen blauwtong type 8. Het vaccin van het Spaanse bedrijf CZ Veterinaria S.A. wordt via MSD Animal Health per direct op de markt gebracht.

Het risico is aanwezig dat het virus vanuit Frankrijk, waar het al enige tijd actief is, via Belgie binnenkort ons land bereikt. Blauwtong wordt overgebracht door knutten. Runderen en schapen zijn het meest gevoelig, maar ook geiten kunnen besmet raken, zo is in het verleden gebleken. Vooral schapen kunnen erg ziek worden en dood gaan. Wie z'n dieren wil beschermen, kan dat nu doen. Er zijn twee vaccinaties nodig om een volledige bescherming te krijgen.

Het is al weer enige tijd geleden dat Nederland werd getroffen door een grote uitbraak van blauwtong. In 2007 staken de eerste gevallen medio juli de kop op. In 2008 is een vrijwillige vaccinatiecampagne in gang gezet, met als doel dat circa tachtig procent van alle gevoelige herkauwers voldoende weerstand zou hebben. Niet alle dierhouders hebben aan de vaccinatiecampagne meegedaan, met als gevolg dat opnieuw dieren besmet zijn geraakt.
Uiteindelijk is de epidemie uitgedoofd, mede door vaccinatie en de opbouw van immuniteit. In 2012 is Nederland officieel vrij verklaard van blauwtong, maar vanuit Frankrijk dreigt het virus nu weer naar het noorden op te rukken. Het heeft inmiddels bijna Belgie bereikt. 

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier