Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccin tegen Afrikaanse varkenspest nog ver weg

Ingediend door jinke op 19 juli 2018 - 11:43

De Europese Unie heeft weliswaar 10 miljoen beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest, maar Willie Loeffen tempert de verwachtingen. ''Niemand, ook de EU niet, zal verwachten dat hier een kant-en-klaar vaccin uit gaat komen'', zegt hij.

Loeffen, werkzaam bij Wageningen Bioveterinary Research, is specialist op het gebied van Klassieke en Afrikaanse varkenspest en de ziekte van Aujeszky.
Levende Have had de vraag gesteld in hoeverre ''Wageningen'' betrokken is bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Hierop kwam het volgende, uitgebreide antwoord:

''Er wordt door verschillende partijen aan vaccinontwikkeling gedaan. Dat zit overigens vooral in het stadium van begrijpen hoe de afweer werkt, welke delen van het virus belangrijk zijn voor die afweer, en welke delen juist zorgen dat de afweer geremd wordt. Bij dat soort onderzoek worden verschillende, aangepaste varianten of delen van het virus gebruikt. Dat soort varianten leiden soms tot meer inzichten, soms zit er zoveel potentie in dat je ze een vaccinkandidaat kan noemen.

Bij elkaar brengen van ontwikkelingen
''Wat de EU nu beoogt is een paar van die ontwikkelingen, waarbij ook sprake is van dergelijke vaccinkandidaten, bij elkaar te brengen en die meer gecoördineerd verder te ontwikkelen. Doel is om daar dan ook tevens de farmaceutische industrie al bij te betrekken, die op termijn zo'n vaccin immers moeten registreren, produceren en vermarkten. Met die 10 miljoen euro kunnen enkele stappen gezet worden (zeker in het vergaren van meer kennis, misschien in het verder ontwikkelen van één van die kandidaten), maar niemand, ook de EU niet, zal verwachten dat hier een kant-en-klaar vaccin uit gaat komen. Het is een ingewikkeld proces voor Afrikaanse Varkenspest. Kijk maar eens hoelang er al aan vaccins voor bv malaria en HIV gewerkt wordt.
 
''Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft in de afgelopen jaren enkele projecten uitgevoerd die een bijdrage leveren aan die onderliggende kennis. Ook zijn/worden daarvoor varianten van het virus gemaakt die mogelijk zouden kunnen uitgroeien tot vaccinkandidaat. Daarnaast speelt WBVR een rol in één van de consortia die een voorstel zullen indienen, waarbij vooral epidemiologische ondersteuning gegeven zal worden, zoals rekenen aan (gewenste) effectiviteit van vaccins op populatieniveau.

Complex 
''Er zijn twee belangrijke redenen waarom het zo complex is om een vaccin te ontwikkelen tegen Afrikaanse Varkenspest:
1) Het is een virus dat direct de afweercellen aanvalt (net als bv HIV doet, of PRRSV bij varkens). Daarmee wordt direct de afweer beïnvloed. Het is erg lastig dat te omzeilen.
2) Het is een heel groot virus, dat heel veel verschillende eiwitten produceert waarvan de werking nog lang niet duidelijk is. Sommige eiwitten zullen van belang zijn voor de afweer, andere eiwitten zullen die afweer juist negatief beïnvloeden. De kunst is om daar een goede balans in te vinden.''

Preventie
Het meest recente geval van Afrikaanse varkenspest deed zich voor op zes zeugenbedrijven in het westen van Rusland. Ver weg misschien, maar het virus verspreidt zich langzaam richting West-Europa. Zolang er geen vaccin is, zullen varkenshouders het vooral moeten hebben van preventie. De EFSA (de Europese voedselveiligheids organisatie) maakte de volgende video:
 

Eerder bericht:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier