Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Universiteit geeft praktische adviezen voor beheersing reuzenberenklauw

Ingediend door jinke op 19 juni 2019 - 13:05
Bestrijding reuzenberenklauw

Wageningen Universiteit (WUR) geeft praktische adviezen voor de beheersing van de reuzenberenklauw. Particulieren hoeven deze plant niet te bestrijden, ook al verspreidt deze zich snel en kunnen mensen bij contact brandwonden oplopen.

Je mag de reuzenberenklauw in de tuin laten staan, maar je moet wel voorkomen dat er zaden worden gevormd waardoor de planten zich kunnen verspreiden, aldus de WUR. Het verwijderen van de planten is de meest effectieve maatregel om verspreiding naar de omgeving en gezondheidsschade te voorkomen. Draag daarbij altijd beschermende kleding die het hele lichaam bedekt (laarzen, handschoenen en regenpak), adviseert de WUR Ook de ogen moeten goed beschermd zijn.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

  1. Steek de plant 15-20 cm onder de grond af; dit is net onder het groeipunt (indien nodig enkele keren in het seizoen herhalen). Dit is de meest effectieve methode. Het groeipunt van de plant bevindt zich ongeveer 15 tot 20 cm onder de grond, bovenaan een dikke penwortel. Vanaf dat punt maakt de plant de stengel en de bladeren aan. Door het groeipunt af te steken sterft de plant, maar dan moet die wel goed geraakt worden, zodat de groeipunt helemaal gescheiden wordt van de wortel. Deze arbeidsintensieve bestrijdingsmethode is vooral geschikt voor kleinere haarden.

    Bestrijding reuzen berenklauw

  2. Afmaaien is ook een optie; dit moet meerdere keren (minimaal 5 keer) per groeiseizoen herhaald worden;
  3. Voer de plantenresten af met het groenafval;
  4. Wie dit verantwoord vindt kan eventueel een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel toepassen aan het begin van het groeiseizoen (mei).

Inzet van vee tegen de reuzenberenklauw
De WUR heeft een speciale webpagina ingericht met veel informatie over de reuzenberenklauw. Daar is ook te lezen dat de inzet van vee helpt tegen de verspreiding van de reuzenberenklauw. ''Vooral schapen en geiten zijn hiervoor geschikt maar ook runderen en varkens kunnen worden ingezet. Dieren moeten over het algemeen wel even aan de plant wennen vanwege de stoffen die vrijkomen. Ook voor deze methode geldt dat herhaling gedurende meerdere jaren nodig is totdat de zaadvoorraad in de bodem is uitgeput'', aldus de WUR.

Redactie Levende Have/Illustraties WUR

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier