Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Uitbraak VHD onder tamme en wilde konijnen

Ingediend door jinke op 08 december 2015 - 17:12
In diverse delen van het land (onder andere regio Nijmegen, Groningen, Utrecht) komt acute sterfte voor onder konijnen ten gevolge van VHD (Viral Hemorrhagic Disease). Zowel wilde als tamme konijnen zijn getroffen door deze ziekte, ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd.
 
Deze ziekte is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. Dat verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen eveneens een rol spelen in de verspreiding.
Een geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen voorkomen. Vaak is er echter niets te zien aan de besmette konijnen, totdat ze dood gaan.
 
Ook gevaccineerde konijnen getroffen
Konijnenhouders krijgen meestal het advies hun konijnen jaarlijks te vaccineren met het Nobivac® Myxo-RHD-vaccin. Dit vaccin geeft een goede bescherming tegen myxomatose en de gebruikelijke variant van het RHD-virus (RHD1). Bij de recente uitbraken zijn echter ook gevaccineerde konijnen getroffen. Waarschijnlijk hebben we hier dus te maken met een nieuwe virusvariant (RHD2). Verder onderzoek zal moeten uitwijzen om welke virusvariant het precies gaat. De definitieve resultaten van dit onderzoek worden verwacht in de loop van de week van 14 december.
 
Volgens de Universiteit van Utrecht, faculteit diergeneeskunde, die de uitbraak van VHD heeft ontdekt, is de tijd die verstrijkt tussen het tijdstip van besmetting en het overlijden van het konijn langer dan gebruikelijk. Het virus krijgt daardoor meer tijd om zich te verspreiden. Preventie is daarom erg belangrijk. Omdat er op dit moment geen beschermende vaccinatie te geven is tegen de nieuwe virusvariant, moeten konijnenhouders maatregelen te nemen om besmetting en verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.
 
Advies
De faculteit Diergeneeskunde adviseert de volgende maatregelen:
  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd en gedesinfecteerd te worden. Voorbeelden van bruikbare desinfectiemiddelen zijn Virkon-S®, Halamid® en natriumhypochloriet. Deze zijn te koop bij dierenspeciaalzaken, agrarische winkels etc. Uw dierenarts kan u hierover ook adviseren.
  • Voer op dit moment geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan je konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan je vermoedt dat wilde konijnen er contact mee hebben gehad.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was je handen extra goed vóór en na het voeren en verzorgen van je konijnen.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van van schoeisel bij het naar binnen gaan. Lopen de konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kun je daar het beste andere schoenen dragen dan dat je op straat draagt. Laat je konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.
  • Laat bij acute sterfte onder uw konijnen een pathologisch onderzoek uitvoeren. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.
  • Treft u dode wilde konijnen aan? Meldt deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun website www.dwhc.nl/report.html.
     
Speciaal voor konijnenopvangadressen, kinderboerderijen etc.: het is aan te raden het ‘verkeer’ van konijnen te minimaliseren, tenzij er een goede quarantaine-voorziening aanwezig is. Ieder nieuw konijn kan immers een risico inhouden.
Zodra er meer nieuws bekend is over de nieuwe RHD-variant en de ziekte-uitbraak, zal dat op deze website bekendgemaakt worden.
 
Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier