Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Twintig uitbraken van griep bij paarden

Ingediend door jinke op 07 februari 2019 - 10:35

Het officiële aantal griepgevallen bij paarden is opgelopen tot twintig. De Gezondheidsdienst voor Dieren meldt dat er in januari nog 7 gevallen zijn bevestigd. Het gaat om het influenzatype Clade 1.

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn er vermoedelijk meer gevallen van griep onder paarden. Niet alle gevallen worden gemeld en nader onderzocht. Opvallend is dat het heersende griepvirus ook gevaccineerde paarden treft. Dat doet zich niet alleen voor in Nederland, maar ook in in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Ierland.

Het gevonden Clade 1 virus heeft zich al acht jaar niet meer voorgedaan op het Europese vasteland. Het huidige vaccin beschermt tegen zowel Clade 1 als Clade  2 virussen, maar er zijn aanwijzingen dat het Clade 1 virus zich heeft gewijzigd. De GD gaat dierenartsen benaderen om meer gegevens te verzamelen over bevestigde uitbraken, met name ook in gevaccineerde paarden. Dit om nader onderzoek te kunnen doen.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Voorlopig blijven de volgende adviezen voor houders van paarden van kracht:

  • Een keer extra vaccineren bij paarden die langer dan 6 maanden geleden zijn gevaccineerd, is verstandig, mits er op het betreffende bedrijf nog geen problemen zijn.
  • Als symptomen van griep worden gezien is direct tweemaal daags alle paarden op het bedrijf temperaturen erg verstandig (indien mogelijk paarden met koorts isoleren). Hoesten en een snotneus kunnen vervolgens vaak binnen één of enkele dagen volgen.
  • Bij verdenking op influenza kan een neusswab worden ingestuurd naar de GD of ander laboratorium voor onderzoek (PCR) om de diagnose te bevestigen. Eventueel kan worden gekozen voor het respiratiepakket waarin ook gekeken wordt naar droes en rhinopneumonie. 
  • Onderlinge wedstrijden waar alleen paarden van het eigen bedrijf komen, zijn natuurlijk geen probleem, maar op wedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen uit verschillende stallen is het nog steeds oppassen geblazen. Liefst het paard niet op stal zetten in een vreemde stal, maar na het rijden direct terug op de trailer zetten en naar huis brengen.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier