Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Twaalf schapen doodgebeten in Lierderholthuis

Ingediend door jinke op 15 juni 2018 - 11:49

In het Overijselse Lierderholthuis zijn deze week twaalf schapen gedood en negentien gewond geraakt. Veertien van de gewonde schapen zijn geeuthanaseerd.

Vermoedelijk heeft een wolf de schade aangericht. Ook wordt gedacht aan een vos of een hond. Nader onderzoek moet uitwijzen welk dier de dader is.
NRC maakt ,melding van nekwonden, opengereten borstkassen of buikholtes, de ingewanden uit het dier getrokken, een aangevreten dijbeen. Expert Dick Klees van de organisatie Wolven in Nederland vindt het niet waarschijnlijk dat het om een wolf gaat, aldus NRC. “Er lijkt vrij willekeurig uit de dieren geplukt en gehapt te zijn. Een roofdier dat voor de kost jaagt, doet dat efficiënt.” Klees heeft nog nooit meegemaakt dat een wolf een moordpartij op deze schaal aanrichtte.

Over twee tot drie weken zal duidelijk zijn of het inderdaad om een aanval van een wolf gaat. 

Update 9 augustus 2018
De 26 schapen zijn inderdaad gebeten door een wolf, zo is uit DNA-onderzoek gebleken. Wolvenkenner Maurice La Haye zegt op de website van RTV-Oost niet verbaasd te zijn dat de beten toch van een wolf blijken te zijn. "Wel over het grote aantal schapen dat is doodgebeten. Anderzijds is dat ook weer logisch, omdat er zo veel schapen liepen. Een wolf gaat net zo lang door totdat het rustig is". 

Redactie Levende Have/Op de foto: een kudde Drentse heideschapen met hond

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier