Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Trouw en Volkskrant stoppen met verhullend taalgebruik bij vogelgriep

Ingediend door jinke op 20 februari 2021 - 12:54

De dagbladen Trouw en Volkskrant bedienen zich niet langer van verhullend taalgebruik als het gaat om het doden van dieren in geval van vogelgriep. Beide media hebben het in het nieuwsbericht over de uitbraak in Sint Oedenrode over 130.000 kippen die worden ''afgemaakt''.

Bij de eerste uitbraak van dit vogelgriepseizoen sprak de Volkskrant nog over ''ruimen''. Trouw had het begin januari in een bericht over de uitbraak in Moergestel over doden. NOS.nl, NU.nl, de Telegraaf en de regionale media spreken in het bericht over de meest recente uitbraak in Sint Oedenrode nog altijd over ruimen. Dit woord komt ook voor in de officiële informatie van het ministerie van LNV.

Teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee. Klik hier

Sinds 2001, het jaar van de MKZ-crisis nu twintig jaar geleden, wordt het woord ''ruimen'' gebruikt als het gaat om het gelijktijdig doden van grote aantallen dieren die in de hedendaagse veestallen worden gehouden. ''Ruimen'' komt volgens Van Dale van ''opruimen, uit de weg ruimen, wegdoen''. Het is dus een eufemisme, een verzachtende, verhullende term voor doden. Het woord ruimen houdt de mogelijkheid open dat de dieren blijven leven.

Het woord afmaken komt het dichtst in de buurt van wat er feitelijk gebeurt in de stallen na een ontdekking van vogelgriep. De kippen worden vergast en als ze dood zijn in een container geladen en afgevoerd. Het is niet zo dat alle dieren die worden afgemaakt, uit hun lijden worden verlost. Veel kippen zijn op het moment van doden nog kerngezond. Dat geldt vooral voor kippen die in bedrijven zitten, waar nog geen besmetting is vastgesteld, maar die dood moeten omdat bij een bedrijf in de zeer nabije omgeving vogelgriep is vastgesteld.

Videobeelden Animal Rights
Animal Rights heeft opnamen gemaakt van dode kippen die met een kruiwagen uit een stal in Sint Oedenrode worden gehaald en gestort in een kiepwagen. Een uiterst risicovolle bezigheid, mocht er sprake zijn van kippen die besmet waren met het hoogpathogene virus. Het virus kan zich met het stof in de omgeving verspreiden. Ook van het afvoeren van dode kalkoenen in Moergestel heeft Animal Rights beelden gemaakt. Daar komen eveneens grote hoeveelheden stof bij vrij. De video's zijn te vinden op:

https://vimeo.com/514706887
https://vimeo.com/499776095
https://vimeo.com/514971226

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier