Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Toekomst Fries Roodbont vee ziet er een stuk rooskleuriger uit

Ingediend door jinke op 11 januari 2020 - 11:32
Fries roodbont

De toekomst van het Fries Roodbontvee ziet er weer een stuk rooskleuriger uit. Was er ruim een jaar geleden nog slecht nieuws vanwege de fosfaatregelgeving, nu meldt de stichting Fries Roodbont Vee dat er 200 koeien aan het stamboek zijn toegevoegd.

Die 200 koeien staan bij drie bedrijven die tot dusver niet meededen aan de stamboekregistratie. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat het om raszuivere Friese Roodbonten gaat. Voorzitter van de stichting Durk Durksz liet op de jaarvergadering in Poppenwier weten dat inmiddels 600 koeien in het stamboek zijn opgenomen. ''En er komen nog steeds vragen binnen om meer niet-stamboek koeien binnen het stamboek te krijgen. Daar gaan we mee aan de slag.'' 

Ander goed nieuws: de inteelt bij het ras valt mee. Ook komen de houders van het ras in aanmerking voor een premie van €150 per koe. Daarvoor moeten de koeien wel zijn opgenomen in het zogeheten paraplubestand van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Voorts meldde Durksz dat de stichting 25 embryo's in de aanbieding heeft. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het Fries Roodbont Vee lijkt het dieptepunt definitief achter de rug te hebben. Het zeldzame ras zou wel eens kunnen profiteren van de omslag naar kringlooplandbouw en steeds aantrekkelijker kunnen worden voor houders van melk- en vleesvee. De robuuste dubbeldoelkoeien zijn bij uitstek geschikt voor een meer extensieve veehouderij. Op de ledenvergadering schetste Theun Vellinga van Wageningen Universiteit de klimaatvoordelen van de Friese roodbonten ten opzichte van de Holsteiners in de melkveesector en het geïmporteerde vlees uit Ierland en Brazilië.

Door in Nederland melk en vlees ineen te produceren met dubbeldoelkoeien, boeken we klimaatwinst, aldus Vellinga. Aan de Fries Roodbonten zit veel meer vlees dan aan de magere melkkoeien. De dubbeldoelkoeien zoals het Fries Roodbontvee hebben bovendien als voordeel dat er 50% minder kalveren sterven. Ze gaan ook langer mee, hebben minder gezondheidsproblemen en zijn beter bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier