Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Toch nog veulens met gecoupeerde staart op keuring Gerwen

Ingediend door jinke op 15 december 2018 - 11:43
staart couperen veulen trekpaard

Er zijn nog steeds fokkers die het verbod op het couperen van staarten en het verbod op het tentoonstellen van paarden met gecoupeerde staarten aan hun laars lappen.

Ook de stichting Centrale Veulenkeuring Gerwen trekt zich niets aan van het wettelijk verbod. Op 8 december waren op de keuring verschillende veulens te zien zonder staart. De lokale omroep Nuenen maakte onderstaande video.

Het couperen van staarten is al sinds 2001 verboden. Jarenlang werd het coupeerverbod genegeerd door de staarten zogenaamd in het buitenland op medische gronden te laten verwijderen. Omdat er toch nog steeds paarden met een gecoupeerde staart op keuringen verschenen, is er in 2016 een tentoonstellingsverbod ingesteld, ook voor paarden die in het buitenland zijn gecoupeerd. De NVWA kan een bestuurlijke boete opleggen als organisatoren van evenementen met paarden zich niet aan het tentoonstellingsverbod houden. Vanwege aanhoudende berichten over de aanwezigheid van gecoupeerde veulens op keuringen, heeft minister Schouten onlangs besloten het verbod aan te scherpen.

Redactie Levende Have

Laatst verschenen bericht over het couperen van staarten bij paarden

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier